Мін’юст просить Президента ветувати зміни до Кодексу з процедур банкрутства

11:07, 26 июня 2020
За позитивною, на перший погляд, метою законопроекту 3322 криються негативні наслідки для вітчизняного бізнесу, вважають у відомстві.
Мін’юст просить Президента ветувати зміни до Кодексу з процедур банкрутства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстиції направило до Офісу Президента звернення з рекомендацією про застосування права вето до ухваленого Верховною Радою 18 червня законопроекту № 3322, а тепер вже Закону України № 728-ІХ «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства (щодо недопущення зловживань у сфері банкрутства на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Про це повідомила на своїй сторінці у Фейсбук заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць.

Вона також пояснила, чому міністерство зайняло таку позицію і не підтримало зазначену законодавчу ініціативу, яка, на перший погляд, має начебто позитивну мету. Зокрема, посадовець зазначила:

- норма, якою передбачається можливість проведення зборів кредиторів та участь в роботі комітету кредиторів он-лайн, дійсно хороша і потрібна. Але чомусь порушує права усіх інших учасників процедури банкрутства, які можуть брати участь у цій роботі наживо і про котрих забули при написанні пункту про дистанцийну роботу;

- звільнення арбітражного керуючого від відповідальності. З тексту Закону так і не зрозуміло, від якого конкретно виду відповідальності звільняється арбітражний керуючий: цивільно-правовової, адміністративної, дисциплінарної чи кримінальної?

- продовження строків на вчинення деяких процесуальних дій. Законом не забезпечено рівних прав для усіх учасників провадження у справі про банкрутство, оскільки продовжуються одні строки - і абсолютно нічого не сказано про ряд інших, котрі прямо впливають на процес;

- мораторій на початок процедури банкрутства лише боржників – юридичних осіб і лише за вимогами, що виникли у них з 12 березня 2020 року. Пряме порушення гарантованої Конституцією України рівності прав усіх суб’єктів права власності і господарювання. Про заборону господарським судам відкривати провадження - взагалі краще промовчу, адже зайва спроба розповідати про важливість незалежності судів, може й оскомину набити. Лише зауважу, що ці моменти також вказувало Головне юридичне управління ВРУ ще до голосування у другому читанні;

- Законом № 728-ІХ пропонується оголосити «мораторій на банкрутство» з 12.03.2020 року. При тому що відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Окрім прямого і чергового порушення норм Конституції, не визначено порядок дій у провадженнях в справах про банкрутство, які на момент введення в дію цього закону вже відкриті з 12.03.2020 року;

- можливість прийняти рішення про зупинення проведення аукціонів з продажу майна боржника. Боюсь спитати, а яким чином карантин впливає на електронні торги?

«Саме тому ми вчергове підтримуємо не почуті і не взяті нардепами до уваги позіції бізнесу, професійної спільноти, суддів та науковців і рекомендуємо Президенту України застосувати право вето щодо Закону № 728-ІХ (законопроект № 3322)», - підсумовує Валерія Коломієць.

«Судово-юридична газета» вже писала, що державного регулятора сфери банкрутства обурює той факт, коли профільні законодавчі ініціативи потрапляють у сесійний зал парламенту, уникаючи серйозного обговорення у експертному та професійному середовищі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва