Рада готується ухвалити законопроект щодо ФОПів: підприємці виступили проти

13:30, 9 июля 2020
Які ризики містить законопроект про функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців.
Рада готується ухвалити законопроект щодо ФОПів: підприємці виступили проти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді збирають підписи для проведення позачергового засідання 14 липня.
В порядок денний цього засідання може бути внесений законопроект № 2524 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців», що анонсований як закон, спрямований на полегшення роботи ФОПів-«спрощенців». Підприємці зможуть обирати, як вести податковий облік – в електронному форматі чи на папері.

Разом з тим, самі підприємці зазначають про значні ризики прийняття цього закону.

А саме йдеться про поправки до другого читання від голови профільного Комітету Данила Гетманцева.
Так, на сьогодні Книга доходів реєструється у податковому органі, ФОПи ведуть запис щоденно підсумком за день, тому ці записи у зареєстрованій Книзі виконують роль первинного документа. Остаточна редакція пропонує цю Книгу скасувати.

Як зазначають у русі #SaveФОП, за останні 10 років ніхто не чіпав ФОПів з приводу необхідності складати первинний документ на кожну операцію (наприклад, на кожен продаж в ларьку). Однак у разі скасування Книги їх можуть почати перевіряти на наявність первинних документів. Це може призвести до розквіту «тіньової діяльності».

У результаті підприємці оприлюднили відкритого листа до депутатів з проханням не голосувати за даний законопроект:

«Депутатам Верховної Ради України ІХ скликання

ЗВЕРНЕННЯ

Рух #SaveФОП звертається до народних депутатів України із закликом не голосувати за законопроект № 2524 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців».

Незважаючи на присутність у назві законопроекту посилання на спрощення роботи фізичних осіб-підприємців, фактично запроваджується ускладнення обліку та звітності для усіх ФОПів, що є платниками єдиного податку першої і другої груп та платниками єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість.
У законопроекті пропонується п. 296.1 ст. 296 викласти у такій редакції:

«296.1.1. Фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі, шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Згідно зі ст. 44 Податкового Кодексу "Вимоги до підтвердження даних, визначених у податковій звітності, а також документального підтвердження виконання вимог податкового та іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на контролюючі органи (Назва ст. 44 із змінами, внесеними згідно із Законом № 466-IX від 16.01.2020, п. 44.1. вимагає "Для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим цього пункту)."
Внесеними змінами до Податкового кодексу фактично скасовується Книга обліку доходів, форма якої встановлювалась і порядок її ведення затверджувався центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

На сьогодні, відповідно до чинного законодавства, фізична особа-підприємець фіксує доходи підсумком за кожний день в Книзі обліку доходів і сама Книга реєструється у податкових органах, що стверджує, що Книга обліку доходів є достатнім документальним підтвердженням виконання вимог податкового законодавства платником єдиного податку.

Окрім того зазначаємо, що після прийняття законопроекту № 2524, на виконання ст. 44 Податкового Кодексу всі суб‘єкти господарювання, що використовують спрощену систему оподаткування, будуть зобов‘язані зберігати ПЕРВИННІ ДОКУМЕНТИ на кожну операцію.

Саме на підставі них вони будуть вимушені вести облік підсумком за місяць і складати декларації платника єдиного податку. Такий облік суттєво обтяжить мікропідприємців і збільшить як їх адміністративні витрати, так і обсяг штрафів за неналежне ведення первинних документів.
Як наслідок, така ситуація вкрай негативно вплине на існування легальних ФОПів і посилить позиції тіньової економіки у мікробізнесі.

Крім того, звертаємо увагу законодавців, на грубе порушення ст. 116 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України", згідно з якою "Пропозиції та поправки до законопроекту, який готується до другого читання, можуть вноситися лише до того тексту законопроекту (статей, їх частин, пунктів, речень), який прийнятий Верховною Радою за основу. Такі пропозиції та поправки вносяться в 14-денний строк після дня прийняття законопроекту за основу. До повторного другого читання законопроекту пропозиції та поправки вносяться в 10-денний строк після дня попереднього другого читання і лише до тих статей, їх частин, пунктів, речень законопроекту, що не були прийняті в другому читанні. Пропозиції та поправки до законопроектів, розгляд яких не було завершено Верховною Радою попереднього скликання (частина друга ст. 106 цього Регламенту), вносяться в 14-денний строк після дня включення їх до порядку денного першої сесії новообраної Верховної Ради". При цьому були порушені не лише строки, але й зміст цієї статті, бо керівництвом Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики як правки до вказаного законопроекту запропоновані зміни до законів України №№466-ІХ та 128-ІХ й 129-ІХ, більшість з яких ще більше погіршує можливості ведення бізнесу та негативно впливають на і так вкрай складну економічну ситуацію у нашій країни.

У зв'язку з вищезазначеним ми закликаємо депутатів Верховної Ради України голосувати проти законопроекту № 2524 у другому читанні та наполягати на покаранні керівництва Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики за грубе порушення Регламенту та діючого законодавства України»

Нагадаємо, що в законі про РРО підприємців збентежили так званий «кешбек» і величезні штрафи. Закон був розкритикований фахівцями та ЗМІ. Його підписання заблокували у Раді, а підприємці погрожували владі бунтом.

А раніше ми розповідали, як під виглядом запровадження накопичувального пенсійного забезпечення намагаються повернути стару редакцію закону про ЄСВ

Сам же Данило Гетманцев раніше оприлюднив порівняльну таблицю до другого читання до законопроекту № 2524.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду