Если судебная власть не согласует Антикоррупционную стратегию, ее могут реформировать по сценарию Саакашвили, — НАПК

11:36, 31 июля 2020
Или по сценарию НАПК, или по сценарию Саакашвили: глава НАПК Александр Новиков рассказал, чем может обернуться несогласование судьями Антикоррупционной стратегии.
Если судебная власть не согласует Антикоррупционную стратегию, ее могут реформировать по сценарию Саакашвили, —  НАПК
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В ходе обсуждения проекта Антикоррупционной стратегии совместно с Высшим советом правосудия, Радой судей и судьями глава Нацагентства по вопросам предотвращения коррупции Александр Новиков рассказал, чем может закончиться сопротивление судебной власти положениям раздела «Справедливый суд».

Напомним, что этот раздел предусматривает, в том числе, проведение единоразовой оценки добропорядочности членов Высшего совета правосудия, а также усиление механизмов проверок добропорядочности судей.

Так, по его словам, есть риск, что если судебная система не согласует такую Антикоррупционную стратегию, ее реформирование начнется по сценарию Михаила Саакашвили, который, как известно, планирует ликвидировать Высший совет правосудия, ВККС, ГСА и ряд судов.

«Стосовно рішення Конституційного Суду як аргументу в частині неможливості створення тимчасової Комісії з перевірки членів ВРП.

Хочу звернути вашу увагу, що Меморандум з МВФ і Угода з ЄС на отримання макрофінансової допомоги мали місце після рішення Конституційного Суду. І в цих документах якраз врахована позиція КСУ.

За пропозиціями Антикорстратегії ця Комісія не утворюється при Вищій раді правосуддя (на що вірно вказав КСУ).

І хочу наголосити, що це не позиція НАЗК. Ми просто незалежний орган, який покликаний реалізовувати міжнародні зобов’язання України, які згідно з Конституцією мають пріоритет в діяльності органів державної влади.

Ця комісія не буде здійснювати контроль за діяльністю членів ВРП.

Лише забезпечить одноразове оцінювання членів ВРП. І дійсно, це не якась шоста антикорупційна інституція. Це лише тимчасовий орган, передбачений нашими міжнародними зобов’язаннями.

Стосовно того, що унормування діяльності суддів не відповідає цілям та завданням НАЗК. Хочу наголосити, що я не керувався і НАЗК не керувалася законом про запобігання корупції. Хочу звернути увагу, що Конвенція ООН проти корупції, ратифікована всіма членами ООН, в тому числі Україною, яка є частиною національного законодавства, передбачає в статтях 5 та 6, що кожна сторона має забезпечити наявність органу, який здійснює проведення антикорупційної політики, тобто НАЗК. Стаття 11 Конвенції прямо передбачає, що кожна держава-учасниця вживає заходів щодо зміцнення чесності і непідкупності представників судової влади і запобігання проявів корупції серед них. Тобто саме міжнародні документи визначають засади антикорупційної політики.

Я вже не кажу, що закон про запобігання корупції не містить виключень щодо судової гілки влади.

Антикорупційна стратегія є лише орієнтиром для законодавця.

Шановні судді, я, як практикуючий юрист, розумію, саме постійне перебування судової влади в процесі реформування є саме по собі корупційним ризиком. Адже судді є залежними від органів, які проводять їх оцінювання та реформування. Опитування ролі судів, проведене, в тому числі, серед суддів, показують, що громадяни вважають головною загрозою для незалежності суддів якраз ВРП. Самі ж судді вважають найбільшою загрозою громадських активістів, парламент, а також – Вищу раду правосуддя.

Саме тому, головна мета антикорупційної стратегії є якнайшвидше завершення всіх процесів оцінювання та реформування.

Забезпечення незалежності доброчесної судової влади.

Мені здається, що якраз більшою небезпекою є невключення цього розділу до Стратегії. Адже тоді реформування (антикорупційні заходи) буде несистемним. І є вірогідність того, що ці заходи будуть реалізовані в тій парадигмі, яка запропонована Національною радою реформ», - отметил Александр Новиков.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області