У Мін’юсті розповіли, яким там бачать новий Міжнародний комерційний суд

10:10, 8 августа 2020
Група експертів надала міністерству попередні пропозиції.
У Мін’юсті розповіли, яким там бачать новий Міжнародний комерційний суд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За ініціативою Міністерства юстиції було започатковано програму із залученням міжнародних експертів, яка розглянула усі можливі форми організації альтернативи існуючим комерційним або господарським судам в Україні, адже іноземні інвестори невдоволені якістю українського судочинства. Наразі є пропозиція створити в Україні Міжнародний комерційний суд (МКС). Про це повідомив заступник Міністра юстиції України — Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина, який курує це питання.

За його словами, до рішення про створення МКС була альтернативна концепція залучення до України вже наявної арбітражної інституції, наприклад, ICC (International Chamber of Commerce - Міжнародної торгової палати). Та мала б відкрити в Україні своє представництва з відповідним пристосуванням своїх процесуальних правил до українських.

Проте, відповідь Міжнародної торгової палати, Стокгольмського арбітражу та усіх інших подібних структур була одностайною — вони не зацікавлені відкривати свої відділення в Україні.

Інша ідея полягала в модернізації існуючого МКАС (Міжнародного комерційного арбітражного суду при ТПП України) з можливістю створення спеціальних процесуальних правил та розширенням переліку іноземних суддів, які беруть участь у роботі МКАС.

Експерти дійшли до висновку, що теоретично цей варіант можливий, але потребуватиме досить серйозних зусиль для того, щоб розвіяти ставлення до даного інституту як до пострадянського. Нинішній МКАС буде продовжувати діяти в будь-якому разі. Він тільки може втратити монополію на розгляд арбітражних справ.

Третя ідея — створення нової альтернативної міжнародної арбітражної інституції, яка б розглядала як комерційні спори, так й інвестиційні. Для інвесторів можна було б передбачити в Законі про захист інвестицій можливість звертатися до такого суду безпосередньо. Ідея знайшла свою підтримку навіть у бізнес-асоціаціях і посольствах.

Таким чином, основною була обрана концепція створення нового міжнародного комерційного суду у складі судової системи України. На її користь зіграло й те, що подібні структури починають широко розповсюджуватися в країнах ЄС. Зокрема, такий суд засновано в Нідерландах, Франції, Німеччині, наразі утворюється і в Бельгії.

«Це реальний європейський тренд, і названі країни ставлять за мету створити альтернативу Високому суду Англії (більш відомий як Високий суд Лондона), який є найбільш успішним у світі з точки зору залучення іноземних спорів до своєї юрисдикції, щоб потім, чого приховувати, також заробляти на цьому. Отже, Україна врахує іноземний досвід», — пояснив заступник міністра.

Деякі особливості нового суду

Називатися нова структура комерційного судочинства має Міжнародним комерційним судом (МКС). Саме комерційним, а не господарським, щоб тим відокремити його від гілки існуючих в Україні господарських судів.

Існуватиме він у вигляді окремої інституції, на зразок Вищого антикорупційного суду. Передбачається, що в МКС так само будуть перша інстанція та апеляція.

МКС буде спеціалізуватися на застосуванні міжнародного приватного права для розгляду спорів з іноземним елементом. У ньому будуть зосереджені усі справи, пов’язані із арбітражем.

«А не так, як зараз, коли справи, які мають арбітражне застереження, за рішенням якоїсь із сторін можуть розглядатися судами загальної юрисдикції, або господарськими судами. І ми знаємо, що не завжди у нас бувають однакові рішення у схожих справах», — зауважив посадовець.

Отже, МКС буде розглядати в першу чергу ті справи, що погоджені сторонами, тобто це буде договірна підсудність. Крім того, відповідно до Закону про міжнародне приватне право, буде надаватися можливість розгляду справ у МКС на вимогу будь-якої сторони господарського спору, якщо там є іноземний елемент, і якщо розмір спору перевищує встановлену межу.

«Який це буде розмір – ще дискутуватимемо, бо, скажімо, у Нідерландах – це 25 тис. євро», — каже Іван Ліщина.

До виключної юрисдикції МКС також буде належати розгляд справ, які будуть передаватися йому за рішеннями судів господарської чи адміністративної юрисдикції, якщо розгляд їх українськими судами, на думку суддів, може призвести до інвестиційного спору.

«В будь-якому разі, МКС буде українським судом, і його рішення будуть безпосередньо виконуватися на території України, на відміну від рішень арбітражних судів, які мають проходити через фільтр вітчизняного судочинства», — підсумовує куратор реформи комерційного судочинства.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва