В Раді хочуть стимулювати розвиток ІТ: законопроект

18:37, 12 августа 2020
Головною метою законопроекту є зростання частки ІТ індустрії у загальному ВВП України до 10%.
В Раді хочуть стимулювати розвиток ІТ: законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Верховної Ради внесли проект Закону № 3979  «Про заходи щодо стимулювання розвитку ІТ-індустрії в Україні». Авторами є «слуги народу» Єгор Чернєв, Данило Гетманцев, Олександр Ковальчук. Як вони пишуть, головною метою законопроекту є досягнення Україною протягом найближчих років лідерства в індустрії інформаційних технологій, а також зростання частки ІТ індустрії у загальному ВВП України до 10 відсотків.

Новації

 З метою стимулювання розвитку індустрії інформаційних технологій запроваджуються такі заходи:

1) особливий режим оподаткування суб’єктів ІТ-індустрії відповідно до податкового законодавства;

2) особливий режим оподаткування працівників ІТ-індустрії щодо їх  доходів у вигляді заробітної  плати та прирівняних до неї платежів відповідно до податкового законодавства;

3) можливість обрання контрактної форми трудового договору при оформленні трудових відносин між суб’єктами ІТ-індустрії та працівниками ІТ-індустрії.

Суб’єктом ІТ-індустрії може бути юридична особа, яка відповідає таким вимогам:

1) юридична особа відповідно до її установчих документів та відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР, здійснює виключно види діяльності ІТ-індустрії;

2) розмір середньомісячної заробітної плати працівників ІТ-індустрії є не меншим за еквівалент 1 500 євро за офіційним курсом валют, встановленим Національним банком України станом на 1 січня календарного року;

3) питома вага витрат юридичної особи на оплату праці працівників ІТ-індустрії в загальній структурі її витрат є не меншою, ніж  70 відсотків;

4) розмір експортної виручки юридичної особи від здійснення видів діяльності ІТ-індустрії становить не менше, ніж 70 відсотків від її загального доходу від здійснення господарської діяльності (вимога застосовується до юридичної особи, починаючи з другого календарного року після набуття статусу суб’єкта ІТ-індустрії).

За законодавством буде надана можливість обрання контрактної форми трудового договору при оформленні трудових відносин між суб’єктами ІТ-індустрії та їх працівниками.

При цьому передбачається, що право на застосування зазначених заходів матимуть ІТ компанії, що відповідатимуть передбаченим законом вимогам та будуть включені до спеціального реєстру, ведення якого здійснюватиме уповноважений орган – центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері розвитку ІТ-індустрії.

Крім того, з метою забезпечення передбачуваності умов ведення бізнесу для компаній ІТ-індустрії до проекту включено стабілізаційне застереження – гарантію щодо стабільності норм законодавства в частині, що стосується запровадження до суб’єктів ІТ-індустрії передбачених проектом стимулюючих заходів.

Особливий режим оподаткування суб’єктів ІТ-індустрії та працівників ІТ-індустрії щодо їх  доходів у вигляді заробітної плати та прирівняних до неї платежів безпосередньо забезпечено проектом Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України (щодо заходів стимулювання розвитку індустрії інформаційних технологій в Україні)» №3933-1.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Верховній Раді народні депутати зареєстрували законопроект № 3975 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо утворення та ліквідації районних державних адміністрацій у зв'язку з утворенням (ліквідацією) районів».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді