Депутат розповів, чому районні ради мають зникнути

12:40, 18 августа 2020
Сьогодні відмовитися від виборів до районних рад депутати не можуть, а в деякі обласні ради вибори не відбудуться.
Депутат розповів, чому районні ради мають зникнути
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат України Віталій Безгін в ефірі парламентського телеканалу розповів, що 25 жовтня 2020 року вибори пройдуть в 1470 територіальних громадах. З 26 жовтня запрацює новий адміністративно-територіальний устрій.

На думку Віталія Безгіна, оскільки виборний орган буде діяти на субрегіональному рівні, то вибори на рівні районів чи то округів не потрібні. Тому районні ради мають зникнути.

Але відмовитися від виборів до районних рад депутати не мають можливості, оскільки районна рада – це орган, закріплений Конституцією (статті 140-141 КУ). Саме тому вибори в районні ради повинні відбутися.

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування навіть надав роз’яснення для ЦВК та Мінрегіону щодо виборів до районних рад 25 жовтня 2020 року.

Комітет роз’яснив, що Центральна виборча комісія має підстави і повноваження призначати вибори до районних рад новостворених районів.

Подальша доля цього питання залежить від того, як проголосує Рада за зміни до Конституції. Остаточного тексту таких змін ще немає, проте депутат прогнозує, що у вересні законопроект про зміни до Конституції потрапить в Раду, отримає висновок Конституційного Суду та буде проголосований у першому читанні. За ідеальних умов у лютому 2021 року він буде ухвалений голосуванням у 300 голосів.

Попри це влада вже частково відмовилася від виборів на Донбасі. Зокрема ЦВК заявила про неможливість проведення місцевих виборів в окремих сільських та міських радах на Донбасі, які розташовані уздовж лінії зіткнення. Не відбудуться вибори і в обласні ради Донецької та Луганської областей. Нардеп Безгін пояснює чому: обласні ради повинні обиратися мешканцями всієї території області. Якщо призначити та обирати облради тільки на частині територій, без врахування тимчасово окупованих, це може мати негативні наслідки, в тому числі геополітичні.

Окремий перехідний період чекає на районні державні адміністрації. Законопроект № 3975 (про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо утворення та ліквідації районних державних адміністрацій у зв'язку з утворенням (ліквідацією) районів) надає уряду повноваження утворювати і ліквідовувати райдержадміністрації у разі змін до адміністративно-територіального устрою.

Специфіка ситуації полягає в тому, що РДА були створені спочатку Указом Президента, потім потрапили в Конституцію, але в Законі про місцеві державні адміністрації немає навіть згадки про те, хто та що повинен робити з ними у разі зміни територіального устрою.

РДА «забюджетовані» до 31 грудня, тобто з 26 жовтня до 31 грудня буде певний перехідний період, а вже з 01 січня мають запрацювати нові райдержадміністрації. Тому необхідно в стислі сроки до 01 січня реструктуризувати роботу держорганів на місцях. З районами перехідний період буде більшим.

У виконавчу вертикаль увійдуть також старости, які вже не будуть обиратися на прямих виборах, як це було раніше. Вони будуть призначатися депутатами громади за поданням голови громади.

Раніше Верховний Суд пояснив, з якого моменту члена виборчої комісії можна притягнути до відповідальності.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде