Вимоги до робочого місця приватного нотаріуса: практика судів

15:55, 27 августа 2020
Які саме вимоги до робочого місця приватного нотаріуса встановлені законом: практика судів.
Вимоги до робочого місця приватного нотаріуса: практика судів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, приватний нотаріус може  здійснювати нотаріальну діяльність лише за наявності акта про сертифікацію відповідності робочого місця (контори) приватного нотаріуса або рішення суду, яке набрало законної сили, яким визнано незаконним акт про відмову у сертифікації відповідності робочого місця (контори) приватного нотаріуса.

Та нерідко виникають ситуації, коли компетентним органом державної влади визнано, що приміщення, в яких позивач здійснював нотаріальну діяльність, не відповідає всім встановленим параметрам як по розташуванню, оснащенню і розміщенню в них виключно нотаріуса і його найманих працівників, так і по забезпеченню охорони та безпеки (в тому числі, обмеження доступу сторонніх осіб).

Тож, виникає питання, які саме вимоги до робочого місця (контори) приватного нотаріуса встановлені законом.

Зазначимо, що Наказом Міністерства юстиції України від 23 березня 2011 року №888/5 затверджено Положення про вимоги до робочого місця (контори) приватного нотаріуса та здійснення контролю за організацією нотаріальної діяльності (Положення № 888/5).

Відповідно до пункту 2 Положення № 888/5, вимоги до робочого місця (контори)  приватного нотаріуса  установлюються в рамках реалізації Міністерством юстиції України повноважень, передбачених статтями 2-1, 24 Закону України  "Про нотаріат", виходячи з переліку умов, визначених статтею 25 Закону.

Пунктом 3 Положення № 888/5 визначено, що сертифікація робочого місця (контори) - перевірка приміщення на предмет відповідності робочого місяця (контори) приватного нотаріуса умовам, передбаченим статтею 25 Закону, та визнання його придатним для використання як робочого місця приватного нотаріуса  з метою учинення нотаріальних дій.

Також слід відзначити, що  проведення  сертифікації  приміщення,  в якому розташоване робоче місце (контора) приватного  нотаріуса,  та  перевірка  його відповідності  вимогам  Закону  (3425-12)  та  цього Положення проводяться  уповноваженими  працівниками  територіальних  органів Міністерства юстиції. 

Позиції судів

Так, з матеріалів справи  № 826/18377/16 стає відомо, що позивач звернулась до ГТУЮ у м. Києві з проханням провести сертифікацію приміщення, однак отримала відмову у проведенні відповідних дій.

У даній справі Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду  зазначив, що відповідно до статті 25 Закону України «Про нотаріат» робоче місце (контора) приватного нотаріуса має знаходитись у межах нотаріального округу, в якому приватний нотаріус здійснює нотаріальну діяльність.

Також ВС наголосив, що робоче місце (контора) має відповідати таким умовам:

1) забезпечувати дотримання нотаріальної таємниці;

2) давати можливість кожному приватному нотаріусу, який здійснює нотаріальну діяльність, одночасно та незалежно від іншого приватного нотаріуса здійснювати нотаріальну діяльність;

3) бути захищеним від несанкціонованого проникнення;

4) бути забезпеченим сейфом для зберігання печаток, штампів, металевою шафою для зберігання архіву нотаріуса;

5) кількість кімнат у приміщенні, де знаходиться робоче місце (контора) приватного нотаріуса, не може бути меншою, ніж кількість приватних нотаріусів, які здійснюють нотаріальну діяльність у його межах;

6) бути пристосованим для роботі технічного персоналу з документами у відокремленій від нотаріуса кімнаті.

У справі №1.380.2019.005823 Восьмий апеляційний адміністративний суд досліджував питання розміщення нотаріусом малих архітектурних форм (вивісок) та зазначив, що згідно з п. 9  «Положення про вимоги до робочого місця (контори) приватного нотаріуса та здійснення контролю за організацією нотаріальної діяльності» біля входу у приміщення повинна знаходитись інформаційна вивіска, що ідентифікує робоче місце (контору) приватного нотаріуса.

Вивіска має містити інформацію про державу Україну, Міністерство юстиції України, найменування головного управління юстиції, до сфери діяльності якого належить нотаріус, найменування нотаріального округу, напис "НОТАРІАЛЬНА КОНТОРА", якщо приватний нотаріус має контору (працюють два та більше приватні нотаріуси), або "НОТАРІУС", якщо нотаріус працює одноособово.

Біля входу у приміщення також розміщується інформація щодо часу прийому громадян - час початку та закінчення робочого дня, час обідньої перерви, вихідні дні.

Апеляційний суд наголосив, що реклама – це інформація, а вивіска (табличка) - спосіб розміщення інформації. Вивіска (табличка) може мати як рекламний характер, так і інформаційний. Різниця полягає у змісті інформації, а не способі її представлення.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про здійснення нотаріальної діяльності за межами свого нотаріального округу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області