У Раді пропонують внести зміни до порядку оренди землі

09:04, 9 сентября 2020
Законопроект подано з «метою захисту законних інтересів громадян-власників земельних ділянок»
У Раді пропонують внести зміни до порядку оренди землі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №4063, який пропонує запровадити «мінімальну ціну» оренди землі, а також змінити мінімальний строк передачі землі в оренду. У пояснювальній записці до законопроекту Олександр Дубінський, який є ініціатором цього проекту, зазначає, що відповідні зміни необхідно запровадити для захисту законних інтересів громадян-власників земельних ділянок.

Також пан Дубінський зазначає, що за даними Держгеокадастру, середня вартість оренди сільськогосподарських угідь значним чином занижена. Причиною цього нардеп називає те, що окремі орендарі встановлюють занижений рівень орендної плати.

Для досягнення мети законопроекту депутат пропонує дві ключові зміни.

  • Вилучення із законодавства норми про мінімальний строк оренди землі.

Чинним законодавством передбачено, що строк передачі сільськогосподарських земель в оренду не може бути меншим за сім років. Імовірніше за все, така норма спрямована на те, щоб орендар не був зацікавлений у короткочасному виснаженні землі. Втім, нардеп вважає, що запровадження такої норми додатково обмежило право громадян розпоряджатися своєю власністю. А тому пропонує встановлювати строк винятково за згодою сторін. З одного боку, недоброчесні орендарі можуть брати землі «під виснаження» на короткі терміни. З іншого, власники зможуть більш гнучко реагувати на зміни ринку землі за рахунок коротших строків оренди.

  • Встановлення мінімальної вартості оренди

У пояснювальній записці депутат наводить порівняльну таблицю середньої вартості річної оренди 1 гектара сільськогосподарських ділянок, переданих в оренду приватними власниками та державою за 2018 рік. В усіх областях ціна приватного гектару була меншою за ціну державного. У деяких областях різниця у вартості була втричі більшою. Для забезпечення інтересів власників законопроектом передбачено встановлення мінімального розміру орендної плати. Відповідно до положень законопроекту, річна вартість оренди не може бути меншою за 7% нормативно-грошової оцінки земель. Так, наприклад, мінімальна вартість оренди 1 гектару землі у Донецькій області буде становити близько 2100 гривень. При тому, що без цієї норми середня вартість оренди одного гектару землі складала 945,6 гривень.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси