Посол Німеччини: Українське керівництво має «атакувати», щоб провести судову реформу

13:41, 16 октября 2020
Українські судові інституції захищають одна одну від реформування, — посол Німеччини в Україні.
Посол Німеччини: Українське керівництво має «атакувати», щоб провести судову реформу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен дала розгорнуте інтерв’ю «Європейській правді», з якого випливає, що Європа вважає судову реформу в Україні пріоритетною.

Зокрема, вона підкреслили, що підсумкова заява за результатами Саміту Україна-ЄС «дуже детальна, і дає чіткий сигнал про те, де ми чекаємо від України більшого прогресу у реформах. Це – сфера правосуддя, це протидія корупції і деолігархізація. Ці три напрями наголошуються дуже чітко».

«Підкреслю: я не хочу втручатися в рішення України. Але оскільки наша співпраця заснована на спільних цінностях – то ми маємо знову і знову проговорювати, як перевести ці спільні цінності у конкретні кроки. У тому числі в частині судочинства та боротьби з корупцією», - зазначила вона.

Окрім того, Посол погодилася, що президент Зеленський із запуском Вищого антикорупційного суду лише завершив роботу з побудови антикорупційної інфраструктури, а не розпочав її.

Нижче наводимо фрагмент інтерв’ю, з якого випливає, що в Європі чекають від Президента рішучих кроків стосовно судової реформи.

 «– Поговоримо про бізнес. Що стримує німецьких інвесторів? Приміром, кілька років тому західні посли на кожній зустрічі скаржилися на неповернення ПДВ.

 – Це в минулому. Не все ідеально, але значною мірою питання повернення ПДВ зняте. Митниця, яка була великою проблемою раніше, також показала серйозний прогрес, в тому числі завдяки діджиталізації.

Зараз німецьким компаніям передусім бракує однакових правил гри, верховенства права. Їм бракує впевненості у тому, що коли вони підуть до суду – то до них буде точно таке ж ставлення, як і до їхніх українських конкурентів.

На іноземних інвесторів часто подають до суду через якісь формальні зачіпки, які у Німеччині складно уявити. Часом складається враження, що судові процеси мають єдину мету – змусити їх понести збитки та підштовхнути до рішення піти з України, щоби хтось інший зайняв нішу на ринку. Часто вони все одно виграють у суді, бо мають дуже жорсткі внутрішні вимоги щодо дотримання законодавства. Але ці судові процеси забирають стільки часу та зусиль!... І якщо великі інвестори можуть собі це дозволити, то малому та середньому бізнесу простіше відмовитися мати справу з Україною.

А німецька економіка більше ніж на 80% складається з малого та середнього бізнесу, і ми хочемо залучити їх до інвестування в Україну. І вони потребують історій успіху від тих, хто вже працює в Україні.

Тому Україна потребує реформи системи правосуддя.

 – А це один з напрямків, де реформа зайшла в глухий кут...

 – Так, там дійсно глухий кут. Ви ходите немов по замкненому колу.

У цій сфері у вас інституції захищають одна одну від реформування – йдеться про КСУ, КОАС, ВСУ та ВРП (навіть попри те, що реформа Верховного суду, на щастя, відбулася). Але в основі цього зачарованого кола – не тільки вони. Європейський суд з прав людини має принципове розуміння незалежності суддів, і за його рішеннями Україна має відновлювати на посаді суддів, яких звільняли, маючи докази того, що вони виносили негідні рішення!

Так, незалежність суддів справді важлива, але я маю визнати, що ми часом робимо висновки, не беручи до уваги ситуацію в країні. На щастя, є також останнє рішення Венеційської комісії, яка на це зважає.

Ситуація дійсно складна. Вирішувати її, звісно ж, треба із залученням суддів (а я впевнена, що в Україні є не лише корумповані, а й чесні судді!), громадянського суспільства та, якщо вважатимете за потрібне, міжнародних експертів. Якщо покладатися лише на експертів, то можна отримати проблеми на кшталт тих, що ми вже маємо, коли реформа прописана ідеально, але без урахування політичних реалій, і тому вона не працює. І до того ж, її норми потім скасовуються Конституційним судом!

Але чекати не можна. Українське керівництво має знайти шлях, як «атакувати», як провести цю реформу. Вона потрібна передусім народові України. І від політичної волі президента Зеленського тут багато залежить.

Наприклад, у питанні земельної реформи йому вдалося це зробити, тут була політична воля президента», - зазначила Посол.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала переклад Висновку Венеційської комісії стосовно законопроекту Зеленського про судову реформу 3711.

 Також голова Комітету з питань правової політики Андрій Костін коментував Право ТВ аспекти проведення подальшої реформи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва