Міністр фінансів надав відповідь щодо зарплат в судах та запиту ДСА, документ

16:52, 16 октября 2020
Мінфін виклав позицію щодо повернення суддям недоотриманої через карантин суддівської винагороди та виплати зарплати працівникам апарату судів.
Міністр фінансів надав відповідь щодо зарплат в судах та запиту ДСА, документ
www.rbc.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство фінансів України за підписом міністра Сергія Марченко надіслало Кабміну, комітетам Верховної Ради з питань правової політики та з питань бюджету, Вищій раді правосуддя, Верховному Суду та Раді суддів України листа стосовно перспектив внесення змін до Державного бюджету України на 2020 рік.

Копія листа опинилася у розпорядженні «Судово-юридичної газети».

Як зазначається у ньому, Мінфін відповідно до протокольного рішення засідання Комітету Верховної Ради з питань правової політики від 30.09.2020, на виконання доручень Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля від 06.10.2020, від 25.09.2020 до листів відповідно Комітету ВР з питань правової політики від 01.10.2020, Верховного Суду від 23.09.2020, а також доручення Віце-прем’єр-міністра України – Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова від 07.10.2020 до листа Комітету ВР з питань бюджету від 02.10.2020 розглянуло питання забезпечення потреби Державної судової адміністрації в додаткових коштах на 2020 рік у частині здійснення видатків на судову систему і повідомляє.

Щодо загальної потреби ДСА в додаткових коштах

«Впродовж поточного року ДСА неодноразово зверталась до Мінфіну щодо критичної ситуації з фінансуванням місцевих і апеляційних судів, але системний аналіз, доцільність та обґрунтованість потреби в цих зверненнях відсутні.

Так, на початку року заявлена додаткова потреба становила 8 926,8 млн гривень.

У серпні поточного року зазначалося спочатку про 631,6 млн грн, потім про 969,7 млн грн, а у вересні – вже про 2 292,9 млн гривень.

Під час робочих зустрічей з узгодження потреби в Мінфіні у вересні поточного року ДСА зазначила про мінімальну додаткову потребу у видатках на 2020 рік уже в обсязі 1,2 млрд гривень.

Водночас у листі від 02.10.2020 ДСА знову наполягає на раніше наданому обсязі додаткових коштів 2 292,9 млн гривень.

Зазначене свідчить про відсутність в ДСА ефективного планування, не визначається пріоритетність здійснення видатків. Проведення цих заходів дозволило б ефективно управляти бюджетними коштами для досягнення відповідних цілей», - зазначає Міністр у своєму листі.

Щодо додаткових видатків на оплату праці

«За даними ДСА, фонд заробітної плати працівникам апаратів судів за січень–серпень поточного року становив 2 547,9 млн грн, що забезпечило середньомісячний розмір заробітної плати у зазначеному періоді у місцевих судах 11,9 тис. грн, в апеляційних – 15,8 тис. гривень.

Водночас залишок невикористаних відкритих асигнувань за цей же період становив 941,6 млн грн, зокрема:

у місцевих і апеляційних судах – 695,5 млн грн;

у Службі судової охорони – 175,1 млн грн;

у ВККСУ – 35,7 млн гривень.

Слід зазначити, що у поточному році обсяг видатків на оплату праці працівників органів виконавчої влади районної та обласної ланок забезпечує середньомісячний розмір заробітної плати на рівні відповідно 8,8 тис. грн і 11,4 тис. гривень.

За інформацією ДСА, наданою Мінфіну за результатами розгляду питання забезпечення видатками на оплату праці в судах у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, потреба у видатках на вересень – грудень поточного року на виплату суддівської винагороди і заробітної плати працівникам апаратів судів та інших установ у системі ДСА становить 3 758,6 млн грн при затверджених асигнуваннях на цей же період (з урахуванням залишку відкритих невикористаних асигнувань станом на 01.09.2020) 3 950,7 млн гривень.

Отже, у ДСА наявні внутрішні резерви для забезпечення у поточному році виплати суддівської винагороди і заробітної плати працівникам апаратів судів у повному обсязі в межах наявного бюджетного ресурсу на оплату праці за рахунок раціонального його перерозподілу між розпорядниками нижчого рівня», - робить висновок Сергій Марченко.

Щодо виплати компенсації обмеження суддівської винагороди

З цього питання Мінфін зазначає наступне.

«ДСА зазначає про потребу в додаткових коштах у сумі 1 125,5 млн грн для виплати суддівської винагороди, недоотриманої суддями внаслідок запровадження карантинних обмежень з квітня по серпень поточного року.

Слід зазначити, що відповідно до рішення Конституційного Суду України від 28.08.2020 №10-р/2020 положення частин першої та третьої статті 29 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (зі змінами) (щодо обмеження заробітних плат та суддівської винагороди) визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними) і втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України цього рішення.

У резолютивній частині рішення КСУ відсутні вимоги щодо компенсації втрат доходів суддів.

Водночас за даними ДСА, на сьогодні суди прийняли 25 рішень щодо виплати компенсації недоотриманої суддівської винагороди за період карантину від застосування обмежень на загальну суму 9,8 млн грн, на які подано 12 апеляційних скарг. Ще 268 справ із зазначеного питання перебувають у провадженні.

Зважаючи на це, підстави передбачати 1 125,5 млн грн для виплати зазначених компенсацій на сьогодні відсутні».

Щодо інших поточних видатків для здійснення судочинства

«Додаткова потреба ДСА у поточних видатках ґрунтується на касових видатках 2019 року, які досягнуті, зокрема, за рахунок використання залишку коштів спецфонду на початок минулого року.

Водночас за результатами аналізу за дев’ять місяців поточного року, використання коштів за іншими поточними видатками становить 492,6 млн гривень (52,5% річних призначень).

Залишок планових призначень на жовтень-грудень поточного року за напрямами, за якими здійснюється, зокрема, придбання марок, конвертів, відправка кореспонденції тощо, становить 444,8 млн гривень.

На запит Мінфіну стосовно деталізації додаткової потреби ДСА не надала інформації щодо показників планових та касових видатків за вісім місяців поточного року на придбання марок, конвертів, паперу, послуг маркувальної машини тощо у зв’язку з відсутністю такого помісячного обліку за детальними кодами на придбання вказаних товарів та послуг у розрізі підвідомчих установ.

Слід зауважити, що станом на 24.09.2020 надходження судового збору до спеціального фонду державного бюджету становлять 1 909,4 млн грн, касові видатки ‒ 1 729,7 млн гривень, залишок коштів на початок року ‒ 358,1 млн гривень.

З огляду на зазначене, на початок жовтня у розпорядженні ДСА вільні кошти спеціального фонду становлять 537,8 млн грн, що дозволяє ДСА скористатись правом головного розпорядника і спрямувати їх на вирішення нагальних питань, пов’язаних із роботою судів.

Відповідно до вимог бюджетного законодавства забезпечення належного управління бюджетними коштами у межах встановлених бюджетних повноважень із забезпеченням ефективного, результативного і цільового використання бюджетних коштів, організації та координації роботи розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня належить до компетенції ДСА як головного розпорядника бюджетних коштів», - вказується в листі.

Щодо перспектив збільшення видатків

«Бюджетна система України ґрунтується на принципах, серед яких, зокрема, є принцип збалансованості – повноваження на здійснення витрат бюджету мають відповідати обсягу надходжень бюджету на відповідний бюджетний період.

Наразі додаткові джерела покриття заявленої ДСА потреби відсутні.

Водночас Мінфін готовий у разі виникнення критичної ситуації підтримати збільшення призначень ДСА до кінця поточного року, виходячи з обґрунтованої потреби та за умови вишукання джерел покриття видатків», - підсумував Міністр фінансів.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва