У разі смерті боржника за наявності спадкоємців відбувається заміна боржника в зобов’язанні

17:37, 21 октября 2020
ВС висловився щодо заміни сторони виконавчого провадження.
У разі смерті боржника за наявності спадкоємців відбувається заміна боржника в зобов’язанні
112 Украина
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув справу № 390/2041/17 та встановив, що у разі смерті боржника за наявності спадкоємців відбувається заміна боржника в зобов’язанні.

 Обставини справи

Публічне акціонерне товариство «У» звернулось до суду із заявою про зміну сторони у виконавчому провадженні.

Заяву обґрунтовано тим, що на підставі рішення Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 17 липня 2015 року виданий виконавчий лист про стягнення з особи_2 на користь ПАТ «У» заборгованості у сумі 194 869,06 грн, а також судових витрат у сумі 1 948,49 грн. Зазначивщи, що помер боржник, правонаступником якого є особа_1.

Враховуючи викладені обставини, заявник на підставі частини першої статті 378 ЦПК України 2004 року та частини п’ятої статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» просив суд замінити сторону виконавчого провадження з особи_2 на особу_1.

Ухвалою Кіровоградського районного суду Кіровоградської області, залишено без змін постановою Кропивницького апеляційного суду, заяву задоволено.

Висновок Верховного Суду

ВС зазначив, що статтею 378 ЦПК України у редакції 2004 року передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою сторони, суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Відповідно до частини п’ятої статті 15 Закону України «Про виконавче провадження», у редакції чинній на час розгляду заяви, у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець із власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама зацікавлена сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов’язкові тією мірою, якою вони були б обов’язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Згідно з частиною першою статті 608 ЦК України зобов'язання припиняється зі смертю боржника, якщо воно є нерозривно пов'язаним із його особою і у зв'язку з цим не може бути виконано іншою особою.

Також, ВС зазначив, що відповідно до статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 ЦК України).

Відповідно до частини третьої статті 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

ВС наголосив, що статтею 1282 ЦК України передбачено, що спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов’язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині.

Аналіз зазначених норм дає підстави для висновку про те, що у разі смерті боржника за наявності спадкоємців відбувається заміна боржника в зобов'язанні.

Отже, обов'язок спадкодавця (особи_2) щодо сплати заборгованості за кредитним договором, присудженої судом ПАТ «У» (кредиторові) із спадкодавця за його життя, не припинився внаслідок смерті боржника і перейшов до його спадкоємців.

Установивши, що особа_1 відповідно до порядку, визначеного нормами ЦК України прийняла спадщину, суди попередніх інстанцій дійшли обґрунтованого висновку про наявність підстав для заміни сторони виконавчого провадження.

Верховний Суд залишив ухвалу Кіровоградського районного суду Кіровоградської області та постанову Кропивницького апеляційного суду – без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, коли відповідальність за кредитним договором виникає в обох із подружжя.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду