Зеленский внес законопроект о роспуске Конституционного Суда Украины

08:11, 30 октября 2020
В пояснительной записке Зеленский предлагает немедленно прекратить полномочия судей КСУ и признать его решение неправосудным.
Зеленский внес законопроект о роспуске Конституционного Суда Украины
president.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Владимир Зеленский 29 октября зарегистрировал в Верховной Раде законопроект 4288 о роспуске Конституционного Суда Украины.

Так, он предлагает признать неправосудным (ничтожным) Решение КСУ по делу о полномочиях НАПК, прекратить полномочия действующего состава КСУ и пр.

Отметим, что данный законопроект полностью противоречит Конституции Украины, которая устанавливает основы действия в Украине Конституционного Суда.

«Проєктом Закону пропонується:

1) визнати неправосудним (нікчемним) Рішення Конституційного Суду України № 13-р/2020 у справі № 1-24/2020(393/20) як таке, що прийняте у приватних інтересах суддів Конституційного Суду України, є свавільним та необґрунтованим, суперечить принципу верховенства права та заперечує європейський та євроатлантичний вибір Українського народу;

2) забезпечити безперервність дії норм Кримінального кодексу України, Закону України «Про запобігання корупції» незалежно від ухвалення Рішення Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року № 13-р/2020 у справі № 1-24/2020(393/20);

3) припинити повноваження складу Конституційного Суду України, що діяв у приватних інтересах та всупереч інтересам народу, який є носієм влади та єдиним джерелом суверенітету;

4) забезпечити добір та призначення суддів Конституційного Суду України у порядку, встановленому Конституцією України та Законом України «Про Конституційний Суд України», - пишет Президент.

«27 жовтня 2020 року Конституційний Суд України ухвалив Рішення у справі за конституційним поданням 47 народних депутатів України щодо визнання неконституційними окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» та Кримінального кодексу України.

Відповідно до частини першої статті 8 Конституції України в Україні визнається та діє принцип верховенства права. Однією зі складових принципу верховенства права визначається заборона свавілля, проявами якого є ухвалення суттєво несправедливих, необґрунтованих, нерозумних чи деспотичних рішень.

При ухваленні Рішення Конституційного Суду України у справі № 1-24/2020(393/20) за конституційним поданням 47 народних депутатів України не було наведено належного обґрунтування вказаного Рішення. Крім того, таке Рішення істотно виходить за межі конституційного подання, за яким було визнано неконституційними відповідні положення. Конституційний Суд України шляхом маніпуляцій вдався до ухвалення Рішення № 13-р/2020 у справі № 1-24/2020(393/20). 

Відтак існує необхідність забезпечити збереження європейського та євроатлантичного вибору українського суспільства, дотримання принципу верховенства права конституційними органами, усунути загрозу для національної безпеки України та забезпечити дотримання принципу верховенства права, встановленого Конституцією України», сказано в пояснительной записке.

Напомним, что ранее экс-премьер-министр Украины Алексей Гончарук предостерег от движений в сторону ликвидации Конституционного Суда Украины в нынешних политических условиях. 

Ниже приводим сам текст Зеленского. Точнее, изготовленный за ночь по указу Зеленского.

З А К О Н   У К Р А Ї Н И

Про відновлення суспільної довіри

до конституційного судочинства

Верховна Рада України від імені Українського народу,

виражаючи суверенну волю народу,

реалізуючи принцип верховенства права,

захищаючи народне волевиявлення,

захищаючи незворотність європейського та євроатлантичного курсу України,

дбаючи про забезпечення прав і свобод людини,

прагнучи розвивати і зміцнювати демократичну, соціальну, правову державу,

усвідомлюючи важливість забезпечення ефективного запобігання та протидії корупції в Україні,

беручи до уваги зухвале та безпрецедентне порушення Конституційним Судом України основних засад своєї діяльності під час розгляду справи № 1-24/2020(393/20) та спробу повалення конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні,

з метою відновлення діяльності органу конституційної юрисдикції на принципах верховенства права та захисту Конституції України приймає цей Закон.

Стаття 1. Неправосудність рішення, прийнятого у власних інтересах

  1. Рішення Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року № 13-р/2020 у справі № 1-24/2020 (393/20) є нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного Суду України в умовах реального конфлікту інтересів.
  1. Закон України "Про запобігання корупції" та Кримінальний кодекс України з дня набрання чинності цим Законом діють у редакції, що діяла до прийняття Конституційним Судом України рішення від 27 жовтня 2020 року № 13-р/2020 у справі № 1-24/2020(393/20).

Стаття 2. Відновлення конституційного судочинства в інтересах громадян України

  1. Повноваження складу Конституційного Суду України, діючого на момент прийняття Рішення Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року № 13-р/2020 у справі № 1-24/2020(393/20), припиняються з дня набрання чинності цим Законом.
  1. Суб'єктам призначення суддів Конституційного Суду України невідкладно розпочати процедуру відбору на конкурсних засадах з подальшим призначенням у порядку, визначеному Конституцією України та Законом України "Про Конституційний Суд України", нового складу Конституційного Суду України.

Стаття 3. Прикінцеві положення

  1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки