Рада розглянула законопроект щодо штрафів за неносіння маски у громадських місцях

16:00, 3 ноября 2020
Штрафи будуть накладати не на «порушників», а на підприємців, які запустили їх до приміщення.
Рада розглянула законопроект щодо штрафів за неносіння маски у громадських місцях
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 3 листопада, Верховна Рада прийняла у першому читанні включено урядовий законопроєкт № 3890 щодо встановлення відповідальності за ігнорування необхідності використовувати засоби індивідуального захисту. За день до цього на Погоджувальній раді фракцій після суперечок депутатів щодо вирішення «конституційної кризи» представник Кабміну у Верховній Раді від імені уряду просив депутатів підтримати «ряд важливих рішень», зокрема цей законопроект.

У пояснювальній записці до проекту акта Денис Малюська зазначає, що ВООЗ «рекомендує Урядам заохочувати громадян до носіння масок». У якості «заохочення» для громадян уряд пропонує запровадити штрафи. Втім, штрафи будуть накладатися не на самих громадян, а на підприємців.

Законопроект передбачає внесення змін закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». Урядовці пропонують доповнити закон вимогою до підприємств, установ та організацій не допускати у громадські приміщення та транспорт людей, які не вдягають маску (респіратор) або носять її під носом чи на підборідді. Також підприємці зобов’язані «вживати заходів» щодо відвідувачів, які перебувають у закладі чи транспорті без масок. За невиконання цих вимог передбачається накладання на підприємця штрафу від 3400 до 5100 гривень. Накладати ці штрафи будуть санінспектори.

Комітет з питань здоров’я не знайшов у законопроекті жодних хиб та рекомендував його прийняти за основу. Антикоркомітет, у свою чергу, вважає, що законопроект містить корупційні ризики, адже формулювання «невжиття заходів» щодо тих, хто не носить маски, невизначене, а тому незрозуміло, які заходи вважаються достатніми для уникнення штрафу, а які ні.

Також варто звернути увагу, що дія цієї норми буде поширюватися і на громадський транспорт. І коли у закладах є охорона або інший персонал, який може так чи інакше вплинути на відвідувачів, то водіям транспорту, де немає кондукторів, потрібно контролювати пасажирів, відволікаючись від керування транспортним засобом. Особливо абсурдно ця вимога виглядає щодо метро – хто і як має контролювати пасажирів у вагонах?

Прямого впливу на відвідувачів та пасажирів ці зміни не матимуть, адже штрафи будуть застосовувати лише щодо підприємців. Втім, можна очікувати, що підприємці і перевізники будуть більш відповідально ставитися до того, кого вони запускають до себе у заклад та як ці люди поводяться після входу всередину. А тому любителі носити маску під носом чи на підборідді можуть стикнутися із певними проблемами із доступом до певних закладів. Але це можливо лише у разі, якщо ця санкція щодо підприємців буде працювати принаймні трохи ефективніше за статтю 44-3 про порушення правил карантину, яка передбачає штраф від 17 тисяч гривень. Адже значну кількість цих справ суди або відмовляються розглядати або у ході розгляду стають на сторону звинувачених у порушенні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що депутати проголосували за зміни до законодавства, які дозволяють змінювати по-батькові на власний розсуд.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва