МОЗ просить уряд збільшити фінансування на забезпечення киснем хворих на COVID-19

14:15, 11 ноября 2020
Забезпечення лікарень киснем — єдина програма МОЗ із «ковідного фонду», за якою міністерство використало всі кошти.
МОЗ просить уряд збільшити фінансування на забезпечення киснем хворих на COVID-19
svidok.info
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство охорони здоров’я звернулося до уряду із пропозицією перерозподілити кошти з Фонду боротьби із COVID-19. Для цього Максим Степанов виносить на розгляд засідання Кабінету Міністрів відповідний проект постанови, який передбачає зменшення видатків на ремонт і будівництво доріг та мостів та збільшення – на субвенцію місцевим бюджетам на забезпечення хворих на коронавірус пацієнтів киснем.

Як зазначає у пояснювальній записці Перша заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Садов’як, відповідні зміни потрібні, зважаючи на те, що закладеного фінансування недостатньо для забезпечення хворих киснем у достатньому обсязі: «Наразі серед 52 723 ліжок з розрахунку 30 відсотків загального ліжкового фонду… лише 30 710 забезпечено подачею кисню (централізовано та кисневими концентратами), що становить 58% (із необхідних 80% – прим.). Таким чином, з метою досягнення цільових показників забезпечення киснем необхідно забезпечити організацію подачі кисню ще майже до 22 тис. ліжок».

Про ціль у 80% ліжок, забезпечених киснем, пан Степанов говорив ще у серпні, коли середня кількість нових випадків захворювань коронавірусу коливалася між 1,5 і 2,5 на добу. Разом з цим, зараз добова кількість нових хворих перевалила за 10 тисяч, а Денис Шмигаль вже говорить про «італійський сценарій» в Україні. Зважаючи на це все, можна припустити, що навесні, коли Фонд боротьби із COVID-19 лише створювався, урядовці не розраховували, що киснем буде потрібно забезпечити таку велику кількість хворих.

Для досягнення цільових показників у МОЗ пропонують скоротити бюджетні видатки за програмою «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення» на 895,6 мільйонів гривень. Ці кошти перенаправляються на субвенцію місцевим бюджетам для подальшої закупівлі необхідного для забезпечення хворих киснем.

Субвенція місцевим бюджетам для забезпечення лікарень киснем – єдина стаття видатків МОЗ із «ковідного фонду», яку міністерство освоїло на 100%, що і викликало потребу залучати нові кошти. Зважаючи на те, як політики, зокрема Денис Шмигаль, виправдовували ідею фінансування будівництва доріг з Фонду боротьби із COVID-19, дуже дивно бачити, що гроші для МОЗ беруть саме з цього напрямку. Адже натомість була змога скоротити фінансування, наприклад, на доплати митникам, яке станом на 6 листопада освоєне на 0%.

Нагадаємо, що на головний протикоронавірусний захід – будівництво та ремонт доріг – використали 60% закладених до «ковідного фонду» коштів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що на цьому засіданні уряду також будуть розглядати зміни до Правил дорожнього руху.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді