МВС виносить на розгляд уряду ряд пропозицій щодо зміни у Правила дорожнього руху

11:25, 11 ноября 2020
Пропоновані зміни стосуються прав та обов’язків водіїв, пасажирів, пішоходів та велосипедистів.
МВС виносить на розгляд уряду ряд пропозицій щодо зміни у Правила дорожнього руху
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков 11 листопада винесе на розгляд уряду пропозицію внести ряд змін до Постанови Кабінету Міністрів «Про правила дорожнього руху». Пропоновані МВС зміни покривають широкий спектр питань: від уніфікації термінології та регулювання використання цифрових посібників до підвищення безпеки дорожнього руху та розвитку велосипедної інфраструктури.

Однією із найбільш ключових пропозицій є внесення змін до переліку осіб, яким під час руху у автомобілях дозволено не пристібатися. У разі ухвалення цієї постанови обов’язок пристібатися буде також поширюватися на водіїв і пасажирів таксі та інструкторів з водіння під час навчання учнів. Крім того, більш жорстке регулювання застосовується і до осіб з інвалідністю. Чинна норма встановлює, що така категорія водіїв та пасажирів може не використовувати ремені безпеки через фізіологічні особливості, які «заважають користуватися» ними. Це формулювання МВС пропонує замінити на «унеможливлюють користування».

«Дісталося» у постанові і пішоходам. МВС пропонує встановити, що пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям вночі або в умовах поганої видимості, повинні у обов’язковому порядку використовувати світлоповертальні елементи або носити одяг із такими елементами. Важко не погодитися із аргументацією МВС щодо того, що використання світлоповертальних елементів у рази збільшує відстань, з якої пішохід стає видимий водію. Такий обов’язок дуже актуальний, наприклад, під час автостопу – коли одна-дві людини рухаються вздовж траси чи просто дороги зі жвавим рухом авто. Але так само варто відзначити, що пропоноване формулювання занадто всеохопне.

Так, у багатьох невеликих селах і селищах рух проїзною частиною чи узбіччям є єдиним способом дістатися з точки А до точки Б. Із пропонованої норми випливає, що всі мешканці таких населених пунктів із настанням темноти для пересування селом мають вдягати світлоповертальний одяг, що є абсурдним – спробуйте це пояснити людям старшого віку чи примусити підлітка піти на дискотеку у світлоповертальному жилеті.

Не обійшлося і без велосипедистів. МВС пропонує розширити їх можливості, дозволивши пересуватися смугою для маршрутних транспортних засобів, якщо напрямок руху цією смугою здійснюється попутно загальному потоку транспорту.

Крім того, до постанови вносяться такі зміни:

  • Мотоцикли з боковим причепом відносять до категорії «А»;
  • Посібники з питань безпеки дорожнього руху та підвищення кваліфікації водіїв можуть видаватися у електронній формі;
  • Зміни до особливостей перевезення небезпечних вантажів та маркування ТЗ, які їх перевозять;
  • Зміни до розділу «Дорожні знаки»;
  • Інструктори з водіння мають підтвердити відсутність медичних протипоказань до такої діяльності, надавши відповідну довідку.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Денис Шмигаль заявив, що без жорсткого карантину Україну очікує «італійський сценарій».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва