Як змінюється фінансування судів у часи пандемії – досвід Польщі та США

13:59, 27 ноября 2020
Пандемія спричинила великі проблеми у фінансуванні судів не лише в Україні, але й в усьому світі – як інші країни реагують на ці виклики.
Як  змінюється фінансування судів у часи пандемії – досвід Польщі та США
Джерело фото: rp.pl
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Із наближенням Нового року все частіше у інформаційному полі з’являється питання Державного бюджету. Зокрема, все частіше говорять про те, як зміниться фінансування тих чи тих галузей. Якщо говорити про судову систему, то сказати, що у цьому році у неї були фінансові проблеми – це, мабуть, не сказати нічого. Реагуючи на нестачу грошей, ДСА намагається знайти хоч якісь способи забезпечити роботу в умовах дефіциту коштів, але питання, як «дотягнути» до кінця року все ще актуальне.

Втім, говорити про те, що подібні фінансові проблеми мають місце винятково в Україні, було б щонайменше не доречно. Наприклад, Польща також стикнулися із подібними викликати. Як повідомляє Rzeczpospolita, на початку пандемії, як і в Україні, польські суди були змушені скорочувати свої видатки для того, щоб профінансувати боротьбу із коронавірусом. Так, лише один Окружний суд у Варшаві (Sąd Okręgowy w Warszawie) на протикоронавірусні заходи протягом 2020 року мав витратити 3,8 млн злотих – майже 30 мільйонів гривень. Ці гроші не взялися ні звідки – за закупівлями масок стояли статті видатків, які залишили «до кращих часів». Звісно, про відсутність грошей на конверти і марки у них не йшлося, але все ж.

Здавалося б, проблема має вирішитися просто, адже ми говоримо не про Україну, а тому надлишкові витрати просто передбачать у бюджеті на 2021 рік. Проте виявляється, що не настільки у нас із Польщею відмінні проблеми. За інформацією польських ЗМІ, збільшення фінансування судів – як з точки зору додаткового фінансування на боротьбу з COVID-19, так і щодо фінансування відкладених видатків – у наступному році очікувати не варто. Більше того, парламентська бюджетна комісія на додачу пропонує урізати фінансування судової системи. «Під ніж», зокрема, потраплять Верховний, Конституційний та апеляційні суди.

І подібна ситуація спостерігається далеко не лише у країнах Східної Європи. Через відголоски пандемії проблеми щодо фінансування системи правосуддя з’явилися і у більш розвинених регіонах та державах. Осторонь загальних тенденцій не залишилися і Сполучені Штати Америки, де проблема, імовірно, ще більш складна. Адже там фінансування судів здійснюється як з федерального бюджету, так і з бюджетів штатів.

Для прикладу, розгляньмо ситуацію у штаті Флорида. Річний бюджет, підписаний губернатором у червні цього року (там бюджет формується на період з 1 липня цього року до 1 липня наступного), складав 92,2 мільярди доларів. Law360.com інформує, що у листопаді перед законодавцями штату постав величезний виклик – бюджетний дефіцит вже складає 5,4 мільярда доларів. При цьому, за підрахунками тамтешніх суддів, вже зараз судова влада потребує збільшення фінансування для належного функціонування.

Зокрема, вони відзначають, що через пандемію на суди у наступному році ляже більше навантаження через відкладені розгляди справ цього року. Кількість додаткового навантаження на суддів вони оцінюють у 1 мільйон «понаднормових» справ. І чим довше буде продовжуватися ця криза, тим більшою ставатиме ця цифра. За підрахунками Адміністративного офісу судів Флориди (аналог української ДСА) для належної реакції на збільшення навантаження судам штату необхідно близько 12,5 мільйонів додаткового фінансування щорічно протягом наступних трьох років.

При цьому, американські суди не лише не отримують додаткового фінансування, але й стикаються з його скороченням навіть у 2020 році:

  • Флорида – щонайменше на 21 млн доларів;
  • Каліфорнія – на 200 млн доларів (але потім отримали 50 млн на протикоронавірусні заходи);
  • Нью Йорк – на 300 млн доларів (10% від загального бюджету).

Говорячи про Нью Йорк, згадуються й інші проблеми. Через дефіцит коштів Об’єднана судова система (ОСС) штату Нью-Йорк змушує піти у відставку понад 40 суддів апеляційних судів, яким за 70 років. ОСС відмовляє цим суддям у ресертифікації (recertification), без якої вони не зможуть обіймати свої посади вже з початку 2021 року. Таким чином судова система штату намагається зекономити 55 мільйонів доларів у прийдешньому році.

У підсумку, сподіватися на покращення фінансування українських судів у прийдешньому році об’єктивних підстав поки немає. Що не є добре з точки зору належного забезпечення системи правосуддя. Втім, варто також мати на увазі, що подібна ситуація спостерігається не лише в Україні, але у всьому світі.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси