Право на життя та розслідування: позиція ЄСПЛ

09:00, 4 декабря 2020
Громадянин Грузії помер під час перебування під вартою в поліції.
Право на життя та розслідування: позиція ЄСПЛ
Джерело фото: Європейська правда
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) постановив рішення по справі № 72080/12 Shavadze проти Грузії. Справа стосувалася смерті чоловіка заявниці, військового офіцера, під час перебування під вартою в поліції.

Обставини справи

Заявниця, Tsitsino Shavadze є громадянкою Грузії, яка народилася в 1965 році і мешкає в м. Батумі (Грузія).

На фоні п’ятиденної війни між грузинськими та російськими військовими силами в серпні 2008 році чоловік заявниці, R.Sh., був заарештований на вулиці в Батумі підрозділом сил безпеки Міністерства внутрішніх справ. Згодом незалежні очевидці повідомили, що його жорстоко побили правоохоронці і назвали його «зрадником цієї країни», перш ніж повезли в фургоні.

Згідно з офіційною версією подій правоохоронці заарештували R.Sh. у зв’язку зі злочином, пов’язаним з наркотиками. Він був смертельно поранений конвоїрами під час спроби втекти, коли його перевозили з Батумі в Тбілісі.

Заявниця стверджувала, що її чоловік помер внаслідок жорстокого поводження, заявляючи, що після повернення їй його тіла на ньому були чіткі ознаки катування. Вона надала, зокрема, відеозйомку його тіла з численними ушкодженнями, в тому числі великі глибокі рани та, як здавалося, зламаними пальцями.

Міністерство внутрішніх справ негайно розпочало кримінальне досудове розслідування смерті R.Sh. Протягом наступних днів воно вживало всі попередні слідчі заходи до того, як передати розслідування органам прокуратури. Слідство не представило жодного переконливого висновку з того часу і зараз воно ще триває. Заявниці, яка неодноразово скаржилася на те, що їй не був наданий статус цивільної сторони в провадженні, також не був наданий дозвіл на доступ ні до матеріалів справи, ні до висновку патологоанатомічного аналізу.

Покладаючись на статтю 2 (право на життя), пані Shavadze стверджувала, що правоохоронці катували її чоловіка до смерті, а також те, що відповідне розслідування було неефективним.

Розглянувши всі обставини справи Суд констатував порушення статті 2 (право на життя та розслідування).

Справедлива сатисфакція: 40 000 євро (відшкодування моральної шкоди).

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки