Новий реєстр об’єктів права інтелектуальної власності запрацював на порталі Держмитслужби

16:25, 10 декабря 2020
Митниця обіцяє прискорення переміщення оригінальних товарів через митний кордон України.
Новий реєстр об’єктів права інтелектуальної власності запрацював на порталі Держмитслужби
Джерело фото: Державна митна служба
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На порталі Держмитслужби «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» відкрили доступ до публічної частини нового Митного реєстру об'єктів права інтелектуальної власності, які охороняються відповідно до закону. Про це повідомив на своїй сторінці у фейсбуці начальник спеціалізованого управління проектування і розробки інформаційних систем Департаменту ІТ Державної митної служби України Олександр Івашкович.

Новий Митний реєстр об'єктів права інтелектуальної власності почав активно наповнюватися після набуття чинності двох наказів Міністерства фінансів України (№ 281 та № 282 від 09.06.2020), які запроваджували, зокрема, єдиний підхід та порядок застосування митними органами заходів до товарів, що підозрюються у порушенні прав інтелектуальної власності, а також новий порядок реєстрації об’єктів права інтелектуальної власності.

«Крім пошуку за реквізитами об'єктів права інтелектуальної власності, для поціновувачів відкритих даних також додано можливість завантажити актуальний реєстр повністю в форматі Excel. Там же є посилання на старий реєстр, який буде функціонувати паралельно з новим ще деякий час», - прокоментував зміни спеціаліст.

Крім того, за його словами, за допомогою порталу Держмитслужби вдалося спростити для суб’єктів ЗЕД механізм повернення коштів передоплати з Єдиного казначейського рахунку.

«Свого часу було зроблено майже все - від «Б» до «Я»: створено необхідне внутрішнє програмне забезпечення та інтеграція з Держказначейством. Але не вистачало «А»: заяви на повернення необхідно було подавати в Держмитслужбу в паперовому вигляді. Відсьогодні через режим «Мої заяви» Особистого кабінету можна подати електронну заяву на повернення коштів з ЄКР. Звертаємо увагу, що заява повинна бути підписана КЕПом керівника особи. В тому ж режимі можна відслідковувати подальший статус поданої заяви. До речі, ви там побачите і статуси раніше поданих вами паперових заяв», - пояснив Олександр Івашкович.

На Митниці стверджують, що зазначені зміни дозволять, з одного боку, посилити боротьбу з контрафактними та піратськими товарами, а з іншого – прискорити переміщення через митний кордон України оригінальних товарів та їх безперешкодне митне оформлення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Борис Продан
    Борис Продан
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Дмитро Шмигельський
    Дмитро Шмигельський
    суддя Деснянського районного суду міста Києва