У Раді хочуть дозволити приватизацію майна закладів освіти

17:19, 11 декабря 2020
Законопроект регулює майнові питання закладів освіти та наукових установ.
У Раді хочуть дозволити приватизацію майна закладів освіти
Джерело фото: Вісник
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Верховної Ради опублікували проект закону №4486 «Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу національного та ефективного управління закладами освіти і державним майном». Авторами є представники «Слуги народу», серед яких заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, голова комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, Юлія Гришина, Федір Веніславський, Ольга Совгиря та інші. Автори пишуть, що метою законопроекту є законодавче вдосконалення процедури надання закладам вищої освіти статусу національного, науковим установам – статусу національного наукового центру та створення належних можливостей управління закладами освіти та державним майном, що закріплено за ними.

Новації

Автори пропонують внести зміни до законів «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про фахову передвищу освіту». «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти». Серед цікавих новацій можна виділити наступні:

У разі призупинення використання нерухомого майна (чи його частини) в освітньому процесі заклад освіти зобов’язаний інформувати орган управління про таке рішення, а також кожні пів року надавати органу управління інформацію щодо наявності та пропозиції щодо подальшого використання такого майна.

У випадку, коли майно (крім земельних ділянок) державного або комунального закладу освіти більше трьох років з моменту повідомлення органу управління про припинення його використання не використовується в освітньому процесі, а інші заклади освіти, установи, підприємства і організації протягом цього періоду не виявили заінтересованість у передачі їм зазначеного майна, це майно може бути включене до переліку об’єктів, що підлягають приватизації за умови, що надходження від приватизації такого майна використовуються виключно на освітні потреби.

Майно закладів освіти, в тому числі які мають статус національного, яке не використовується в освітньому процесі та не забезпечує статутну діяльність, може безоплатно передаватись іншому закладу освіти або науковій установі державної або комунальної форми власності за умови подальшого використання виключно на освітні або наукові потреби або державним органам влади для забезпечення національних інтересів держави.

Передача приватним партнерам в оренду, в концесію, в оперативне управління тощо рухомого та/або нерухомого державного та/або комунального майна, у тому числі земельних ділянок, забороняється.

Статус національного закладу вищої освіти, національного наукового центру є почесним і надається Указом Президента України за визначний внесок у розвиток вищої освіти, науки та культури України.

Рішення про утворення, реорганізацію (злиття, приєднання, поділ, виділ, перетворення), ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу фахової передвищої освіти, у томі числі структурного підрозділу закладу вищої освіти, ухвалює його засновник (засновники) або уповноважений ним (ними) орган за дорученням засновника (засновників). При цьому відсутня норма про погодження з колегіальним органом закладу стосовно цього.

Пропонується виключити норму про те, що положення про особливості утворення, реорганізації та ліквідації територіально відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти затверджується Кабінетом Міністрів України.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 487/2020 «Про впорядкування використання об'єктів державної власності, що перебувають в управлінні Державного управління справами», за яким Національна академія державного управління при Президентові України (НАДУ), включно з Дніпропетровським, Львівським, Одеським, Харківським регіональними інститутами державного управління, буде передана до сфери управління Міністерства освіти і науки України.

У пресслужбі глави держави повідомили, що Володимир Зеленський ухвалив таке рішення на підставі пропозицій Кабінету Міністрів України та Державного управління справами, а також за результатами розгляду звернення Київського національного університету імені Тараса Шевченка, в який і має влитися НАДУ.

У соціальних мережах віцепрезидент НАДУ Сергій Попок написав, що це рішення приймалося «без будь-яких консультацій з колективом чи керівництвом НАДУ». Профспілка НАДУ від імені колективу академії написала відкритого листа із вимогою не ліквідовувати академію. 

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва