Президент підписав закон «Про електронні комунікації», який містить перелік безоплатних електронних послуг

13:15, 12 января 2021
Українські інтернет-компанії отримали профільний закон, а судова система - ЄСІКС.
Президент підписав закон «Про електронні комунікації», який містить перелік безоплатних електронних послуг
Джерело фото: president.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про електронні комунікації». Повідомлення про те, що Закон повернуто з підписом від Президента, міститься на сайті Верховної Ради. Закон отримав реєстраційний номер 1089-IX від 16.12.2020.

Сам Закон має нелегку долю. Законопроект декілька разів вносився у Верховну Раду, нещадно критикувався, а потів відкликався. Нарешті Рада його ухвалила, але Президент вирішив, що він недосконалий, тому відмовився його підписувати та повернув у Раду із своїми пропозиціями.

Врешті-решт 16.12.2020 року Рада ухвалила його в цілому у другому читанні з пропозиціями Президента. За нього проголосували 228 нардепів.

Про що цей Закон

Відповідно до Закону в Україні запроваджується Центральний орган виконавчої влади у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектра (найвірогідніше, це буде Мінцифра).

Певними повноваженнями у сфері користування радіочастотним спектром наділяється Генеральний штаб Збройних Сил України (наприклад, видає спеціальним користувачам дозволи на ввезення з-за кордону радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення або здійснює погодження присвоєнь радіочастот радіообладнанню загальних користувачів у випадках, передбачених цим Законом).

Буде створена електронна регуляторна платформа, доступ є відкритим, безоплатним, цілодобовим.

Розробники Закону обіцяють високошвидкісні комунікаційні мережі, доступ до яких має надаватися на справедливих та обґрунтованих умовах, у тому числі щодо плати за доступ.

Окремі норми присвячені усуненню порушень, оскарженню рішень регуляторного органу та позасудовому врегулюванню спорів. Крім того, детально розкритий процес створення електронних комунікаційних мереж.

Крім того, Законом вносяться зміни до КУпАП, КК та процесуальних кодексів в частині функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Відтепер її назва перетворюється на Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему (ЄСІКС).

Згідно зі змінами до Кримінального кодексу мережі електрозв'язку перейменовуються в електронні комунікаційні мережі.

Аналогічна доля чекає на Земельний кодекс, а саме : землі зв'язку (до яких належать земельні ділянки, надані під повітряні і кабельні телефонно-телеграфні лінії та супутникові засоби зв'язку) замінять землі електронних комунікацій.

Електронна комунікаційна послуга буде включати такі типи послуг:

- послуга доступу до мережі Інтернет;

- послуга міжособистісної електронної комунікації;

- послуги, що складаються повністю або головним чином з передачі сигналів, у тому числі:

- для здійснення міжмашинної взаємодії;

- для мовлення.

Універсальними електронними комунікаційними послугами будуть вважатися:

1) послуги широкосмугового доступу до мережі Інтернет у фіксованому місці, що відповідають вимогам частини другої цієї статті;

2) послуги голосових електронних комунікацій у фіксованому місці.

Що буде безоплатним для споживача

Постачальники електронних комунікаційних послуг повинні безоплатно надавати:

  • послуги голосових електронних комунікацій або послуги з передачі текстового повідомлення, якщо вони надаються абонентам для направлення (здійснення) ними благодійного електронного повідомлення;
  • послуги з перерахування коштів як благодійної пожертви на користь неприбуткової організації, у тому числі благодійної організації (крім політичних партій і кредитних спілок), або територіальної громади на виконання благодійного електронного повідомлення, направленого (здійсненого) таким абонентом;
  • послуги з публічного збору благодійних пожертв з використанням благодійного електронного повідомлення згідно з договором, укладеним між постачальником електронних комунікаційних послуг та неприбутковою організацією, у тому числі благодійною організацією (крім політичних партій і кредитних спілок), або територіальною громадою.

При цьому на суму коштів, перераховану постачальником електронних комунікаційних послуг на цілі благодійної діяльності, зібраних публічним збором благодійних пожертв з використанням благодійного електронного повідомлення, зменшується аванс абонента за електронні комунікаційні послуги. Відповідна сума коштів списується з особового рахунку абонента.

Персоналу постачальника електронних комунікаційних мереж та/або послуг заборонять брати участь у страйках, якщо такі дії призводять до припинення функціонування електронних комунікаційних мереж чи надання електронних комунікаційних послуг, що створює перешкоди для забезпечення національної безпеки, охорони здоров'я, прав і свобод людини (зміни до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)»).

У районі проведення антитерористичної операції дозволять здійснювати в установленому Кабінетом Міністрів України порядку тимчасове обмеження надання електронних комунікаційних послуг.

 

Також «Судово-юридична газета» розповідала про законопроект, яким депутати пропонують збирати ДНК українців.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва