Третьякова пояснила, чи каратимуть за сексизм у соціальних мережах

08:40, 25 января 2021
До Верховної Ради внесено законопроект, який вводить відповідальність за прояви сексизму.
Третьякова пояснила, чи каратимуть за сексизм у соціальних мережах
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За прояви сексизму у соціальних мережах та в родині не притягатимуть до відповідальності. Про це в коментарі «Судово-юридичній газеті» зазначила народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, яка є співавтором законопроекту № 4599 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за прояви сексизму у суспільстві»

«Цей законопроект не розповсюджується на особисті наші відносини, в тому числі родинні. Звісно, що прояви сексизму можуть бути і в родині, але все таки тут ми намагалися врегулювати ці прояви у політичному житті, у трудовій нашій практииці, там, де є образа сексистського характеру», - відзначила депутат і додала, що при цьому факти сексизму мають бути обов’язково доведені.

За словами Третьякової, в Україні тривалий час не звертали на дану проблему уваги, проте за останні роки піднято питання булінгу (агресивна і вкрай неприємна поведінка однієї дитини або групи дітей по відношенню до іншої дитини, що супроводжується постійним фізичним і психологічним насильством), мобінгу (систематичне цькування, психологічний терор, форми зниження авторитета, форма психологічного тиску у вигляді цькування співробітника у колективі, зазвичай з метою його звільнення), херасменту (сексуального домагання) та сексизму (упередження чи дискримінація людей через їхню стать).

«Питання булінгу вже врегульовано законодавчо, є проект закону про мобінг, який внесла Юлія Гришина, та сексизм, а от ще треба врегулювати питання херасменту», - відзначила Третьякова.

На її думку, прояви сексизму надають психологічні травми, бо ведуть до заниження самооцінки, до проявів «колективного несвідомого», «індивідуального свідомого». У майбутньому, вважає депутат, люди, які зазнали таких моральних травм, мають проблеми у захисті своїх прав та успішності в особистому житті. «У будь-якому випадку те, що ми не караємо за такі речі, призводить до заниження самооцінки людей, які живуть на території України».

При цьому вона висловила впевненість, що закон захищатиме права обох статей у повній мірі. За її словами, починає набирати ваги сексизм не лише в сторону жінок, а й чоловіків. Третьякова переконана, що світ змінюється і, на її думку, існує більше ніж два гендери (у феміністичних та гендерних дослідженнях  гендер — це соціальний конструкт, який визначає соціальну стать людини), які теж доведеться захищати.

Третьякова підкреслила, що завжди підтримувала введення гендерних квот у виборчому законодавстві, адже «якщо вони зараз захищають жінок, то невдовзі захищатимуть права чоловіків».

- Чи можуть притягнути до відповідальності депутата, який висловив сексизм?

«Якщо це буде в залі Верховної Ради, то за ці сексистські образи голова парламенту має зупинити того, хто висловлює образи. Той, кого образили, має право на репліку. Якщо ж голова парламенту вважатиме, що така образа сильна, то він своїм підписом може заборонити депутату, який ображає, бути присутнім на засіданнях певну кількість разів. Якщо ж політики зустрічаються на ток-шоу, то там за сексистські образи будуть подаватися позови, створюватися судові прецеденти і ми їх будемо створювати, аби судова влада розсудила», - підкреслила депутат.

На запитання, чи можна було б притягти до відповідальності депутатів Олександра Корнієнка та Давида Арахамію, які в прямому ефірі обговорювали жінок-депутатів із своєї фракції, зокрема вживши слова «корабельна сосна», Третьякова відповіла ствердно.

«Так, Арахамію і Корнієнка можна було притягти до відповідальності, які обговорювали нашу Ірину. Але тут треба врахувати і певні обставити, там пролунали вибачення. Ми це на фракції обговорювали. У нас є об’єднання жінок «Зе-жінки», де ми достатньо жорстко обговорювали це питання і пролунали вибачення, які, як я думаю, Іринку задовольнили», - відзначила депутат і ще раз підкреслила, що даний законопроект є орієнтиром для того, аби не порушувати закон і правильно вибудовувати лінію поведінки, аби когось не образити.

Раніше «Судово-юридична газета» детально проаналізувала законопроект № 4599 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за прояви сексизму у суспільстві».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді