Реєстрація авто в салоні та іспит із керування в умовах дорожнього руху: що МВС готує автовласникам

12:37, 9 февраля 2021
МВС пропонує реєструвати транспортні засоби онлайн та отримувати міжнародне посвідчення водія в мобільних сервісних центрах.
Реєстрація авто в салоні та іспит із керування в умовах дорожнього руху: що МВС готує автовласникам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

МВС оприлюднило для обговорення на власному сайті проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

За простою назвою приховуються зміни до нормативних актів, які змінять автомобільний ринок для багатьох автолюбителів.

У Міністерстві запланували внести кардинальні зміни до порядку отримання посвідчення водія, підготовки водіїв та реєстрації транспортних засобів. Крім того, зміни торкаються встановлення газобалонного обладнання.

Основні положення проекту акта

Проект акта пропонує внести зміни до:

- Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08 травня 1993 року № 340,

- Порядку підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 року № 487,

- Порядку державної акредитації закладів, що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, та атестації їх спеціалістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 року № 490,

- Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 вересня 1998 року № 1388.

Проект акта передбачає можливість укладення договору купівлі-продажу автомобіля (надання послуги з перереєстрації транспортного засобу) в електронному вигляді з використанням сервісу «Електронний кабінет водія» без особистої присутності в такому органі суб’єкта отримання послуги.

Строк між теоретичним і практичним іспитами в територіальному сервісному центрі МВС збільшиться з трьох місяців до двох років.

У посвідченні водія в разі складання практичного іспиту на транспортному засобі з автоматичною коробкою передач проставлятимуть відповідну відмітку.

Норми, що регулюють відносини в частині подання відповідних документів для підтвердження навичок керування транспортними засобами, будуть виключені.

Постанова передбачає надання можливості особам, що проживають у віддалених населених пунктах, де відсутні територіальні сервісні центри МВС, здійснити обмін національного посвідчення водія, отримати міжнародне посвідчення водія в мобільних сервісних центрах МВС (спеціально облаштовані транспортні засоби).

Також виключаються нормативні приписи, якими допускаються до експлуатації транспортні засоби, переобладнані для роботи на газових паливах, без державної реєстрації такого переобладнання в уповноважених органах МВС.

Як відомо, статями 32, 37 Закону України «Про дорожній рух», пунктом 30.1 розділу 30 Правил дорожнього руху, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року № 1306, визначено наступне:

  • переобладнання транспортних засобів, тобто зміна типу або марки (моделі), призначення чи параметрів конструкції транспортних засобів, що перебувають в експлуатації, повинно відповідати встановленим правилам і нормативам;
  • забороняється експлуатація незареєстрованих (неперереєстрованих) транспортних засобів;
  • власники механічних транспортних засобів і причепів до них повинні зареєструвати (перереєструвати) їх в уповноваженому органі МВС або провести відомчу реєстрацію в разі, якщо законом установлена обов’язковість проведення такої реєстрації, незалежно від їхнього технічного стану.

Проблеми, які вирішаться ухваленням змін до нормативних актів

Відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08 травня 1993 року № 340, результати складеного теоретичного іспиту вважаються дійсними протягом трьох місяців.

У МВС нагадують, що за деяких життєвих обставин (виїзд за кордон, хвороба тощо) може статися так, що особа, яка успішно склала теоретичний іспит, надалі не змогла упродовж трьох місяців приступити до складання практичного іспиту. Збільшення встановленого строку скоротить кількість незадоволених осіб, які не вклалися у 3-місячний строк та були змушені повторно складати теоретичний іспит у територіальному сервісному центрі МВС.

Належна організація проведення першого етапу практичного іспиту в територіальному сервісному центрі МВС дозволить скоротити час прийняття зазначених іспитів та об’єктивно оцінити навички керування транспортними засобами.

Також МВС мріє застосувати досвід більшості розвинутих країн світу та приймати практичний іспит із керування транспортними засобами в умовах дорожнього руху.

На сьогодні приймання практичного іспиту з керування транспортними засобами проходить у два етапи: на майданчику для навчання з початкового керування, а далі в умовах дорожнього руху на визначених територіальним сервісним центром МВС маршрутах (окрім перевірки навичок керування на мопеді та мотоциклі).

При подачі документів для відкриття відповідної категорії більшість осіб повинні підтвердити стаж водіння (навички керування, безперервний стаж), оскільки без його підтвердження неможливо відкрити відповідні категорії.

Згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 року № 487 «Про затвердження Порядку підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів», від 20 травня 2009 року № 490 «Про затвердження Порядку державної акредитації закладів, що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, та атестації їх спеціалістів» та від 08 травня 1993 року № 340 «Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами», щоб отримати право на керування транспортними засобами деяких категорій, а також для перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв подаються, зокрема, засвідчена в установленому порядку копія посвідчення водія та за потреби документ, що підтверджує навички керування транспортним засобом відповідної категорії.

Отже, вищезазначені постанови Кабінету Міністрів України потребують доопрацювання в частині усунення такого корупціогенного фактора, як установлення дискреційних повноважень фізичним особам у частині засвідчення навичок водія (безперервного стажу водіння транспортного засобу) поданими документами, без обґрунтованого та належного підтвердження наявності у водія таких навичок.

При цьому навички водіння є компонентами свідомого керування водієм транспортним засобом, що виконується ним як повноправним учасником дорожнього руху повністю автоматично.

Відповідно до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 вересня 1998 року № 1388, документами, які підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, є, серед інших, укладені та оформлені безпосередньо в сервісних центрах МВС у присутності адміністраторів таких органів договори купівлі-продажу.

Тобто для укладення договору купівлі-продажу транспортного засобу продавець та покупець або їх офіційні представники повинні особисто бути присутні в сервісному центрі МВС для укладення договору, що відбувається у присутності адміністратора сервісного центру МВС.

Після укладення договору купівлі-продажу проводиться перереєстрація транспортного засобу на нового власника, проте така процедура оформлення договору й перереєстрації транспортного засобу займає значну кількість часу.

Раніше розповідалося про законопроект, яким безпілотники змусять реєструвати, а їх власників страхуватися.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва