Навколо законопроекту про передачу справ ОАСК до Верховного Суду буде ще багато дискусій, — Р. Бабій

17:00, 11 марта 2021
У Комітеті з питань правової політики ще не схвалили остаточну редакцію законопроекту про передачу певних категорій справ з Окружного адмінсуду Києва до Верховного Суду: тривають дискусії.
Навколо законопроекту про передачу справ ОАСК до Верховного Суду буде ще багато дискусій, — Р. Бабій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як писала «Судово-юридична газета», 11 березня профільний Комітет Верховної Ради рекомендував включити до порядку денної сесії законопроект № 5067 щодо передачі деяких категорій справ з Окружного адмінсуду Києва до Верховного Суду.

Член Комітету, народний депутат (фракція «Слуга народу») Роман Бабій прокоментував результати розгляду цього законопроекту.

«Під час сьогоднішнього засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики ми разом з колегами опрацювали кілька досить важливих законопроектів.

Насамперед розглянули проект Закону № 5133 про внесення змін до Конституції щодо порядку призначення та звільнення директорів НАБУ та ДБР. В ньому пропонується, щоб на ці посади кандидати обиралися за результатами конкурсного відбору, а призначатися та звільнятися вони будуть Президентом України після надання згоди на це ВРУ. Таким чином має встановитися своєрідний баланс у цьому питанні між Президентом та депутатами.

Цей законопроект підписав і я разом з більш ніж 235 моїми колегами по ВРУ. Комітет більшістю голосів рекомендував включити його до порядку денного та направити до КСУ для надання висновку по цих змінах.

Другий блок розглянутих сьогодні законопроектів присвячений питанню підсудності справ за участю спорів центральних органів державної влади. Зараз вони знаходяться у юрисдикції Окружного адміністративного суду м. Києва. До його діяльності є питання багато в кого, в тому числі і у правоохоронних органів. Неодноразово лунали пропозиції цей суд взагалі ліквідувати. Президент України вніс законопроект № 5067, яким пропонується цю категорію справ передати на розгляд до Верховного Суду як до суду першої інстанції. Апеляційним судом у цьому випадку виступатиме Велика палата ВС.

Одночасно з президентським законопроектом на комітеті розглянули 2 альтернативних до нього - № 5067-1 та № 5067-2. Обидва вони пропонують замість ВС передати ці справи до апеляційного адміністративного суду України, юрисдикція якого поширюється на місто Київ (Шостий апеляційний адміністративний суд). Апеляційним судом у цьому випадку пропонується зробити Верховний Суд.

Після тривалої дискусії комітет вирішив, що всі три законопроекти не суперечать вимогам Конституції України, та рекомендував включити їх до порядку денного ВРУ.

До голосування за них у першому читанні буде ще багато дискусій. У мене так само є питання. Зовсім не впевнений, що ВС та Велика палата впораються з доволі суттєвим обсягом додаткових справ, і що це не відіб’ється на швидкості та якості як їх розгляду, так і розгляду інших справ.

Тож збиратимемо за цими справами статистику та думки відповідних судів щодо того, як вплинуть ці зміни на швидкість та якість судочинства. І вже після цього визначатимемо, яка з моделей дійсно вирішить поставлену законопроектами проблематику», - зазначив він.

Детальніше зі змістом законопроекту можна ознайомитися у аналізі «Судово-юридичної газети» за посиланням.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді