Відповідальність за зрив вакцинації несуть Кабмін і МОЗ – проект Постанови Верховної Ради

12:47, 26 марта 2021
Крім того, автори проекту також звинувачують уряд у невиконанні попередніх рішень парламенту щодо боротьби з пандемією.
Відповідальність за зрив вакцинації несуть Кабмін і МОЗ – проект Постанови Верховної Ради
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вже понад рік пов’язані із коронавірусом питання – карантинні обмеження, медична допомога, ШВЛ, концентратори, вакцина – є постійною турботою більшості населення України. Відповідні турботи знайшли відгук і у деяких народних обранців. Так, народні депутати від ЄС та Голосу зареєстрували у парламенті проект постанови, яким вимагають покарати винних у невиконанні визначених Верховною Радою заходів із боротьби з коронавірусною хворобою.

У пояснювальній записці вони пишуть, що «Уряд, Міністерство охорони здоров’я України, інші центральні органи виконавчої влади виявили злочинну бездіяльність та безпорадність у боротьбі з пандемією. Насамперед, вони показали свою повну нездатність забезпечити країну вакцинами необхідної кількості та якості. Вони, зокрема, спромоглися завезти мізерну кількість доз, достатню для того, щоби зробити щеплення максимум 250 тисячам громадян України. Це не охоплює й одного відсотка населення. Навіть виділені в бюджеті кошти, попри їх критичну недостатність, використовуються вочевидь нераціонально та неефективно».

Автори проекту зазначають, що посадовими особами не було виконано ряд вимог ухваленої у жовтні 2020 року Постанови Верховної Ради України «Про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз» та інших рішень парламенту. Зокрема, наступні:

  • Президент не створив Національний штаб протидії COVID-19, не розробив і не втілив ефективну безпекову стратегію та не захистив належним чином економіку від негативного впливу пандемії;
  • Не було забезпечено належних умов для амбулаторного лікування хворих на коронавірус;
  • Система екстреної медицини не отримала належного дофінансування;
  • Пацієнти з коронавірусом не отримали передбаченої соціальної підтримки.

Попри те, що депутати прямо визначають, що один із напрямків був провалений президентом, відповідальність за зрив виконання Постанови на нього покладати не пропонують. Визначається лише те, що «відповідальність за фактичний зрив масової вакцинації населення… несуть Кабінет Міністрів України та Міністерство охорони здоров’я України». Не можна виключати, що у такий спосіб автори намагаються не відштовхнути від голосування за цей проект депутатів президентської фракції.

В якості спроби розв’язати наявні проблеми ініціатори проекту пропонують президенту невідкладне засідання РНБО за участі голів депутатських фракцій і груп, на якому напрацювати пропозиції щодо стратегії подальшої боротьби з пандемією. Іншим важливим кроком, визначеним проектом, є доручення Кабміну притягнути до відповідальності винних у зриві виконання рішень парламенту, зокрема згаданої вище жовтневої Постанови ВР. Крім того, у разі ухвалення цієї постанови уряд повинен буде:

  • Неухильно реалізовувати усі рішення парламенту;
  • Збільшити обсяги закупівлі вакцини;
  • Щомісяця звітувати про виконання Постанови.

Головне питання, яке залишає по собі цей проект – чи зможуть депутати забезпечити його виконання? Адже вони самі пишуть, що уряд та президент проігнорували попередні частину задач, поставлених їм Верховною Радою.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як пройшли перші два тижні вакцинації в Україні, порівняно з іншими країнами світу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді