Правозахисники Великобританії просять створити дорожню карту виходу з пандемії

10:50, 29 марта 2021
Їх тривожить, що парламент на пів року продовжив дію карантинних обмежень попри наявність у законі прямих порушень основоположних прав.
Правозахисники Великобританії просять створити дорожню карту виходу з пандемії
Джерело фото: ВВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Близько року тому по всьому світу розпочалося повсюдне запровадження «тимчасових» карантинних обмежень. Але правило «немає нічого більш постійного за тимчасове» працює не лише в Україні, тож багато країн світу досі живуть із минулорічними заходами, які спершу запроваджувалися на декілька тижнів чи місяців. Зокрема, 24 березня британський парламент проголосував за продовження Coronavirus Act ще на 6 місяців. Проте сподобалося це далеко не всім.

Як повідомляє The Law Society Gazette, продовження карантинних обмежень критично сприйняли представники організацій, що займаються правозахистом, проте простою словесною критикою вони не обмежилися. Правозахисники також розробили альтернативний законопроект, який минулого місяця презентували парламентарям і який вони, втім, відхилили.

«Ми продемонстрували, що можливо розробити відповідь на виклики пандемії, що буде поважати права, та стратегію, що захищатиме кожного. Продовжуючи Coronavirus Act, політики знали, що проігнорують велику кількість найбільш маргіналізованих людей та залишать під загрозою права і свободи кожного», – заявила в.о. директорки організації Liberty Ґрейсі Бредлі.

Інша вимога, яку громадянське суспільство ставить перед законодавцями, виходячи з продовження наявних обмежень – створення Дорожньої карти щодо поступового відновлення прав, що їх обмежили з метою запобігання поширенню пандемії. Така вимога може бути пов’язана зокрема з ідеєю політиків на додачу до наявних «тимчасових» обмежень щодо права мирно збиратися, запровадити обмеження постійні у вигляді розширення повноважень правоохоронців, пов’язані з організацією та проведенням протестів. В якості реакції на такі пропозиції у Британії пройшов ряд протестів – у тому числі ті, що завершилися безладами.

«Тривожним є те, що міністри тримаються за драконівські повноваження, які вони отримали у надзвичайній ситуації, зокрема – коли вони намагаються просувати закони, що надалі обмежують наші фундаментальні права... Міністри все ще можуть продемонструвати, що вони мають бажання зробити те, що необхідно для того, щоб убезпечити нас всіх, шляхом запровадження заходів для підтримки, які ми запропонували. І вони мають невідкладно взяти на себе обов’язок відновити наші права та свободи в якості частини Дорожньої карти виходу з пандемії», – додала Бредлі.

Натомість міністр охорони здоров’я Мет Генкок під час свого виступу перед Палатою представників звернув увагу на те, що скасування Coronavirus Act в цілому призвело б до того, щоб орендаторів, які втратили роботу через карантин, почали б масово виселяти через несплату, а суди не змогли б проводити онлайн слухання. Він погодився із занепокоєнням щодо надмірних повноважень, але заявив, що вони існуватимуть не довше, аніж це буде необхідно.

Варто відзначити, що Великобританія, де карантинні обмеження продовжили до вересня, на сьогодні є 5 країною світу за кількістю введених вакцин. На кожні 100 осіб Британії припадає 50 введених вакцин. Хоча, більшість людей (40% населення) отримали лише одну дозу, а дві дози отримали лише 5% населення.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВОТ вкотре не змогла зняти права інтелектуальної власності з вакцин проти коронавірусу – у тому числі, через позицію представника Великобританії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Гречківський
    Павло Гречківський
    колишній член Вищої ради правосуддя
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду