ВОТ знову не змогла зняти права інтелектуальної власності з вакцин проти коронавірусу

12:15, 15 марта 2021
Відповідне рішення не підтримали країни із розвинутою економікою такі, як Сполучені Штати та Великобританія.
ВОТ знову не змогла зняти права інтелектуальної власності з вакцин проти коронавірусу
Джерело фото: Reuters
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

11 березня виповнився рівно рік із моменту, коли Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що «ми маємо підстави назвати COVID-19 пандемією». І саме у день річниці про оголошення пандемії своє засідання проводила Всесвітня організація торгівлі, на якому представники країн намагалися укласти угоду щодо тимчасової відмови від прав інтелектуальної власності на вакцини та препарати проти COVID-19. Проте, як повідомляє Law360.com, досягнути угоди не вдалося – знову.

Це вже не вперше, коли засідання Ради з торговельних аспектів прав інтелектуальної власності ВОТ завершилися нічим – така сама доля спіткала і засідання у грудні та жовтні минулого року. Угода передбачала тимчасову втрату чинності деяких положень Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (ТРІПС) щодо вакцини та деяких препаратів від коронавірусу, допоки не буде проведено широкомасштабну вакцинацію і населення Землі не матиме достатнього імунітету.

Проти відповідної угоди, серед іншого, виступали представники Європейського Союзу, Сполучених Штатів та Великобританії, за угоду виступали делегації 57 країн. Можна відзначити, що позиції делегацій поділилися за принципом розвинуті країни – країни, що розвиваються. Перші виступають проти угоди, а другі – за. Єдиним винятком із цього розподілу стала Бразилія – вона виступила проти угоди, хоч відноситься до країн, що розвиваються.

Представник Південно-Африканської Республіки під час засідання порівняв пандемію коронавірусу із ВІЛ/СНІД. Він наголосив, що свого часу щонайменше 11 мільйонів людей в Африці померли від СНІДу через відсутність доступу до необхідних ліків, що також лежить на відповідальності фармацевтичних компаній. Представник ПАР також зазначив, що має сумніви щодо справжніх намірів розвинутих країн щодо протидії угоді.

Делегація від Сполучених Штатів притримувалася іншої позиції. Вони привітали подальше обговорення питання, але закликали інші країни пам’ятати про важливість інтелектуальних прав у якості стимулу до інновацій. У підсумку, делегації погодилися продовжити обговорення цього питання, призначивши дві позачергові зустрічі протягом наступного місяця.

«Для мене є невтішним той факт, що попри підтримку більшості країн [тимчасової втрати чинності певних положень ТРІПС щодо вакцини] кілька країн знову блокували це рішення, – зазначила у коментарі для Law360.com Кеті Ґелоґлі-Свон, координаторка політик для спільного проекту Global Development Policy Centre та Конференції ООН з торгівлі та розвитку. – Час усвідомити, що ми не знаходимося на шляху до вакцинації всього світу». На думку Ґелоґлі-Свон існування такої «вакцинної нерівності» обійдеться світовій економіці у понад 9 мільярдів доларів.

Раніше «Судово-юридична газета» підбила підсумки перших двох тижнів вакцинації в Україні та порівняла їх із поступом в інших країнах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва