ВС розповів про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні

14:00, 17 апреля 2021
ВС: суд не вправі змінювати зміст судового рішення, він лише усуває неточності щодо встановлених фактичних обставин справи.
ВС розповів про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні, постанові або ухвалі), суд не вправі змінювати зміст судового рішення, він лише усуває неточності щодо встановлених фактичних обставин справи (наприклад, дати події, номеру і дати документа, найменування сторін, прізвища, імені, по батькові особи тощо) або мають технічний характер (тобто виникли в процесі виготовлення тексту рішення).

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у справі №  905/2135/19.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що позивач звернувся до Господарського суду Донецької області з позовною заявою до ТОВ «А» про стягнення 1 675 658,96 гривень пені.

Рішенням суду першої інстанції позовні вимоги задоволено частково. Постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції змінено та зменшено розмір стягуваної пені на 90%.

До апеляційного суду надійшло клопотання ТОВ «А» про виправлення арифметичної посилки у постанові апеляційного господарського суду, в якому заявник просив виправити арифметичну помилку шляхом внесення змін у резолютивну частину постанови, оскільки судом апеляційної інстанції не було здійснено розподілу судових витрат на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Ухвалою Східного апеляційного господарського суду задоволено клопотання ТОВ «А», внесено виправлення до резолютивної частини зазначеної постанови шляхом її доповнення текстом у редакції, запропонованій відповідачем.

Висновок Верховного Суду

Верховний Суд зазначив, що відповідно до частин першої, другої статті 243 ГПК України, суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки. Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала.

Судове рішення повинно бути точним. Помилки у тексті судового рішення, зумовлені арифметичними помилками або граматичними помилками (описками), що стосуються істотних обставин або ускладнюють виконання рішення, можуть бути усунуті судом, який ухвалив рішення або ухвалу.

Отже, законом передбачені випадки, коли недоліки рішення суду можуть бути усунені тим самим судом, що його ухвалив.

ВС підкреслив, що описка - це зроблена судом механічна (мимовільна, випадкова) граматична помилка в рішенні, яка допущена під час його письмово-вербального викладу (помилка у правописі, розділових знаках тощо).

Арифметична помилка - це неточність у розмірі присудженого, неправильність арифметичних розрахунків.

Також ВС наголосив, вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні, постанові або ухвалі), суд не вправі змінювати зміст судового рішення, він лише усуває неточності щодо встановлених фактичних обставин справи (наприклад, дати події, номеру і дати документа, найменування сторін, прізвища, імені, по батькові особи тощо) або мають технічний характер (тобто виникли в процесі виготовлення тексту рішення).

Таким чином, виправлення допущених у рішенні, постанові, ухвалі описок, арифметичних помилок допускається, якщо при цьому не зачіпається суть судового рішення.

Як убачається зі змісту оскаржуваної ухвали, в контексті змісту постанови Східного апеляційного господарського суду, судом апеляційної інстанції фактично здійснено не виправлення описки/арифметичної помилки у постанові, а частково змінено резолютивну частину постанови щодо розподілу судових витрат між сторонами, яка набрала законної сили і стала обов`язковою до виконання в редакції, проголошеній в судовому засіданні, що є недопустимим та не відповідає положенням статті 243 ГПК України.

Зважаючи на викладене, Верховний Суд дійшов висновку, що при вирішенні даного питання суд апеляційної інстанції порушив норми процесуального права, зокрема приписи статей 240, 243, 284 ГПК України, оскільки фактично змінив постанову після її проголошення.

Верховний Суд скасував ухвалу апеляційного господарського суду та передав справу на новий розгляд до суду апеляційної інстанції для вирішення питання про виправлення арифметичної помилки в постанові.

Раніше «Судово-юридична газета» писала: Верховний Суд висловився про використання підробленого документа.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду