Як отримати витяг з реєстру платників ПДВ: практика ВС

17:35, 20 апреля 2021
Податковий орган зобов’язаний на запит платника податків у дводенний строк надати витяг з Реєстру із зазначенням у ньому актуальних відомостей.
Як отримати витяг з реєстру платників ПДВ: практика ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Податковий орган зобов’язаний на запит платника податків у дводенний строк надати витяг з Реєстру із зазначенням в ньому актуальних відомостей. Таких підстав для ненадання витягу у встановлений термін, як необхідність проведення перевірки відомостей чи внесення змін до таких відомостей до Реєстру, на що посилається відповідач, законодавством не передбачено, оскільки витяг має містити актуальну інформацію з Реєстру.

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі № 826/12711/15.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що Товариство з обмеженою відповідальністю «М» звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом в якому, просило суд:

- визнати бездіяльність Державної податкової інспекції у Печерському районі головного управління Державної фіскальної служби у місті Києві щодо ненадання ТОВ «М» витягу з Реєстру платників податку на додану вартість неправомірною на підставі запиту на отримання витягу з Реєстру платників податку на додану вартість;

- зобов'язати ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у місті Києві видати ТОВ «М» витяг з реєстру платників податку на додану вартість на підставі запиту на отримання витягу з Реєстру платників податку на додану вартість.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду, позовні вимоги задоволено частково. Визнано протиправною бездіяльність ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у місті Києві щодо ненадання ТОВ «М» витягу з Реєстру платників податку на додану вартість на підставі запиту на отримання витягу з Реєстру платників податку на додану вартість.

Висновок Верховного Суду

Судді ВС підкреслили, що відповідно до пункту 183.11 статті 183 Податкового кодексу України за запитом платника податку контролюючий орган надає безоплатно та безумовно протягом двох робочих днів, що настають за днем отримання такого запиту, витяг з реєстру платника податку. Витяг діє до внесення змін до реєстру.

Пунктом 7.4 Положення про реєстрацію платників на додану вартість затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 №1130, за запитом платника податку на додану вартість контролюючий орган надає безоплатно  та безумовно протягом двох робочих днів, що настають за днем отримання такого запиту, витяг з Реєстру. Витяг діє до внесення змін до Реєстру.

Запит про отримання витягу з реєстру платників податку на додану вартість за формою № 1-ЗВР подається особисто платником ПДВ або уповноваженого на це особою, або надсилається поштою до контролюючого органу за основним місцем обліку податника податків. Усі розділи запиту підлягають заповненню.

ВС зазначив, що у запиті зазначаються критерії пошуку відомостей у Реєстрі (індивідуальний податковий номер платника ПДВ або податковий номер платника податків), а також вказується спосіб отримання витягу з Реєстру (поштою або безпосередньо в контролюючому органі).

Запит обов'язково має бути підписаний заявником із зазначенням дати. Платники податку на додану вартість, які уклади з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати запит засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Також ВС зауважив, що пунктом 7.5 Положення №1130 передбачено, що витяг з реєстру платників податку на додану вартість за формою N 2-ВР, формується за відповідним критерієм пошуку та містить відомості з Реєстру, які є актуальними на дату формування витягу.

З аналізу наведених норм законодавства, вбачається, що податковий орган зобов’язаний на запит платника податків у дводенний строк надати витяг з Реєстру із зазначенням в ньому актуальних відомостей. Таких підстав для ненадання витягу у встановлений термін, як необхідність проведення перевірки відомостей чи внесення змін до таких відомостей до Реєстру, на що посилається відповідач, законодавством не передбачено, оскільки витяг має містити актуальну інформацію з Реєстру.

Так, судами встановлено, зо запит позивача на отримання витягу з Реєстру за формою № 1-ЗВР було зареєстровано податковим органом 15.05.2015, проте такий витяг було надано платнику податків лише за його повторним запитом від 16.07.2015.

Враховуючи викладене, суди попередніх інстанцій дійшли вірного висновку про задоволення позову в частині визнання протиправною бездіяльність контролюючого органу щодо ненадання ТОВ «М» витягу з Реєстру платників податку на додану вартість на підставі запиту на отримання витягу з Реєстру платників податку на додану вартість. 

Враховуючи обставини справи, Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої та апеляційної інстанції – без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про визнання протоколів обшуку та протоколу освідування недопустимими доказами: позиція ВС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду