Депутати пропонують підняти розмір мінімальної пенсії за віком, але трохи пізніше

08:01, 6 мая 2021
Автори посилаються на те, що до наступного року у бюджеті мають з’явитися відповідні кошти, хоча незрозуміло звідки.
Депутати пропонують підняти розмір мінімальної пенсії за віком, але трохи пізніше
Джерело фото: pon.org.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сьогоднішній день розмір мінімальної пенсії за віком дорівнює прожитковому мінімуму – величини, яка викликає безліч питань. Зокрема щодо того, чи справді 1700, чи навіть 2400 гривень є мінімумом, достатнім для проживання? Група народних депутатів різних фракцій вважають, що цих коштів недостатньо, а тому подали до Верховної Ради законопроект №5446. Хоча загалом цей проект стосується не лише мінімальної пенсії, а й інших видів пенсійного забезпечення.

Навіщо підвищувати та як?

У пояснювальній записці до проекту автори пишуть, що на сьогодні в Україні спостерігається «високий рівень зубожіння населення», який зумовлює потребу підвищити соціальне забезпечення для пенсіонерів. При цьому вони погоджуються з тим, що гроші на це не візьмуться нізвідки, а тому «підвищення рівня виплати пенсій в Україні залежить від створення належних умов взаємовигідних для усіх верств населення у сфері пенсійного забезпечення».

Але при цьому у законопроекті і пояснювальній записці взагалі ні слова про те, де депутати пропонують брати кошти. Автори лише зазначили, що «реалізація його положень потребуватиме додаткових видатків із Державного бюджету України у наступному році, конкретний обсяг яких визначатиметься законом про Державний бюджет України на 2022 рік». Інакше кажучи, вони сподіваються, що на момент ухвалення бюджету на 2022 рік ці ресурси з’являться. Тож не виключено, що цей законопроект ухвалять, а можливостей платити більше не буде.

На скільки збільшуватимуть

Законопроект містить ряд пропозицій, що стосуються особливостей виплати пенсії за віком. По-перше – це збільшення відповідних пенсійних виплат у цілому. На сьогодні мінімальна пенсія за віком для тих, хто відпрацював 30 і 35 років, складає один прожитковий мінімум для осіб, що втратили працездатність. Депутати пропонують її збільшити до двох мінімумів. Таким чином, якщо прожитковий мінімум у січні 2022 року не зміниться, мінімальна пенсія становитиме 3868 гривень замість 1934. До мінімального показника у два прожиткові мінімуми пропонують прив’язати і пенсії у зв’язку із втратою годувальника.

Також майже вдвічі має зрости і розмір мінімальної пенсії для людей віком 65 чи більше років. На сьогодні така мінімальна пенсія закріплена на рівні 40% мінімальної зарплати, але не менше прожиткового мінімуму. У редакції законопроекту люди віком понад 65 років і з достатньою кількістю стажу будуть отримувати вже не менше 70% мінімалки, але не менше двох прожиткових мінімумів. Так само, якщо припустити, що на початку наступного року мінімальна зарплата не зросте, то мінімальна пенсія для людей віком 65+ років і стажем 30 (для жінок) та 35 (для чоловіків) років становитиме 4550 гривень.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що депутати пропонують позбавити ЦНАПи права самостійно встановлювати строк розгляду документів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва