Чи порушують обов’язкові перепустки на транспорт конституційні права громадян

18:20, 10 августа 2021
У КМДА почали приймати заявки на отримання спецперепусток для проїзду в транспорті, що викликало нарікання на порушення прав вакцинованих.
Чи порушують обов’язкові перепустки на транспорт конституційні права громадян
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

10 серпня пресслужба Київської міської державної адміністрації (КМДА) повідомила, що запрацювала в тестовому режимі електронна система подачі заявок, за якою можна буде отримати спеціальні перепустки для проїзду в громадському транспорті на випадок посилення карантинних обмежень. Пресслужба наголосила, що підприємства, установи та організації усіх форм власності мають змогу заздалегідь оформити заявки, аби мати час пройти необхідні погодження.

Водночас незрозумілим у такому випадку є той факт, що буде з людьми, які вже вакцинувалися або перехворіли і працюють в установах, які такі перепустки не отримають.

З вівторка, 10 серпня, жителі Києва можуть подати заявку на отримання спецперепустки для проїзду в транспорті. Вона знадобиться в разі посилення карантинних обмежень в столиці.

Противники таких рішень київської влади вже вказали на низку суттєвих порушень конституційних прав громадян, а саме:

Статті 21 і 24. Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи. Цими діями, вказують опоненти нововведень, частину громадян, які не отримають перепустки, позбавлять рівності у правах. Конституція прямо говорить, що не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Статті 28. Кожен має право на повагу до його гідності.

Статті 33. Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Опоненти вказують, що обмеження доступу до транспорту є порушенням цього права.

Стаття 43. Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Опоненти говорять, що введення перепусток на транспорт призведе до того, що в масштабах столиці люди не зможуть реалізувати це право, бо не доберуться на роботу.

Статті 48. Кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло. Випливає із попереднього пункту, адже відсутність роботи і відповідно заробітку позбавить можливості реалізувати таке право.

Статті 64. Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені.

Народний депутат від «Слуги народу», член Комітету з питань правоохоронної діяльності Максим Бужанський в коментарі «Судово-юридичній газеті» зазначив спірність такого рішення КМДА.

«Тут є якийсь дуалізм, з одного боку, це абсурд, коли КМДА приймає такі рішення без узгодження з Кабміном. З іншого – місцева влада несе відповідальність за безпеку населення, в тому числі і медичну», - сказав депутат.

На думку Максима Бужанського, необхідний консенсус місцевої та центральної влад в цьому питанні.

«Конституційні права Кабмін не може обмежувати, так само як і місцева влада. Може йтися про умови для реалізації цих прав»,  - підкреслив депутат.

У свою чергу «Судово-юридичній газеті» у Міністерстві цифрової трансформації України повідомили, що ще продовжують тестувати можливості розміщення і зберігання ковідних сертифікатів в електронній формі.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, коли подавати заяви на електронний спецпропуск в громадський транспорт.

Крім того, у КМДА розказали, хто зможе отримати е-перепустку на транспорт у разі локдауну.

Раніше ми повідомляли, що київська влада вирішила зайнятися електронними перепустками, не дочекавшись COVID-сертифікатів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді