Рада може змінити статус НАБУ та порядок призначення його Директора на початку нової сесії, – депутат

15:37, 27 августа 2021
Жирна крапка в історії з НАБУ може бути поставлена вже у вересні, коли Україну відвідає місія МВФ.
Рада може змінити статус НАБУ та порядок призначення його Директора на початку нової сесії, – депутат
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада з великою долею ймовірності на початку нової сесії розгляне в другому читанні законопроект під реєстраційним номером 5459-1 від 13.05.2021 «Про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України». Про це повідомив у соцмережах нардеп Ярослав Железняк. Депутат пов’язує це з візитом до України місії МВФ та необхідністю закрити всі зобов’язання перед Фондом.

Авторами законопроекту є група нардепів від «Слуги народу» : Давид Арахамія, Анастасія Радіна, Сергій Іонушас, Олександр Корнієнко.

Проектом Закону № 5459-1 пропонується внести такі зміни в законодавство:

1) Визначити статус Національного антикорупційного бюро України як центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом.

Сьогодні він є державним правоохоронним органом. Зміна статусу для НАБУ означає, що його діяльність буде координуватися безпосередньо Кабінетом Міністрів України.

2) Передбачити, що набуття НАБУ статусу центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом не потребує будь-яких додаткових заходів, пов’язаних з ліквідацією або реорганізацією органу, вчинення будь-яких дій щодо його працівників тощо.

3) Встановити особливості порядку взаємодії Національного бюро із Кабінетом Міністрів України, центральними органами виконавчої влади з метою унеможливлення втручання Кабінету Міністрів України у діяльність НАБУ.

4) Визначити особливості застосування положень нормативно-правових актів, які регулюють питання діяльності центральних органів виконавчої влади та державної служби, з метою забезпечення інституційної та операційної незалежності НАБУ.

Нормативно-правові акти НАБУ будуть набирати чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими актами, але не раніше дня їх офіційного опублікування.

Інші акти Бюро будуть набирати чинності з дня їх прийняття, якщо самими актами не встановлено інший строк набрання ними чинності, та доводяться до відома осіб, на яких поширюється дія таких актів, у встановленому НАБУ порядку.

Акти НАБУ оприлюднюються шляхом їх розміщення на офіційному вебсайті бюро.

Державна реєстрація актів Національного бюро Міністерством юстиції України не здійснюється.

Нормативно-правові акти НАБУ включаються до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів України.

Крім того, нардепи записали в законопроекті, що акти Національного бюро не можуть бути скасовані повністю чи в окремій частині Кабміном.

5) Визначити повноваження Кабінету Міністрів України щодо призначення на посаду Директора Національного антикорупційного бюро України та звільнення з цієї посади.

При цьому Кабінет Міністрів України, за наявності підстав, може прийняти рішення про звільнення Директора бюро з посади, якщо за нього проголосувало не менш як дві третини від посадового складу Кабінету Міністрів України.

Директора бюро може бути відсторонено від посади лише з підстав та у порядку, встановлених Кримінальним процесуальним кодексом України.

6) Визначити, що конкурсний добір на посаду Директора Національного антикорупційного бюро України організовує та проводить конкурсна комісія, до якої входять шість осіб, із яких три особи визначаються Кабінетом Міністрів України та три особи – визначаються Кабінетом Міністрів України на підставі пропозицій партнерів з розвитку, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу у запобіганні та протидії корупції.

Міністерство закордонних справ України визначає перелік таких партнерів з розвитку не пізніше ніж за три місяці до завершення строку повноважень Директора Національного бюро або протягом трьох робочих днів з дня дострокового припинення його повноважень (звільнення) у порядку, встановленому цим Законом.

Кожен такий партнер з розвитку може запропонувати Кабінету Міністрів України будь-яку кількість кандидатів до складу Конкурсної комісії або погодити пропозицію спільного списку кандидатів до складу Конкурсної комісії.

Рішення про визначення членів Конкурсної комісії приймається на відкритому засіданні Кабінету Міністрів України.

7) Удосконалити засади організації та проведення конкурсного відбору на посаду Директора Національного антикорупційного бюро України задля забезпечення прозорості та об’єктивності такого відбору.

Конкурсна комісія вносить подання про призначення кандидатів на посаду Директора Національного бюро Прем’єр-міністру, який зобов’язаний внести відповідне подання на розгляд Кабінету Міністрів України протягом 10 днів з дня його внесення Конкурсною комісією.

Кабінет Міністрів України на відкритому засіданні призначає одного з двох поданих Конкурсною комісією кандидатів Директором Національного бюро.

8) Визначити, що зовнішню оцінку ефективності діяльності Національного бюро проводить комісія у складі трьох осіб, визначених Кабінетом Міністрів України на підставі пропозицій партнерів з розвитку, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу у запобіганні та протидії корупції.

9) Визначити засади організації та проведення зовнішньої оцінки ефективності діяльності Національного бюро.

10) Директор Національного бюро наділяється повноваженнями утворення, реорганізації та ліквідації територіальних управлінь НАБУ.

Територіальні управління утворюються та діють як відокремлені підрозділи Бюро без утворення окремих юридичних осіб.

Вимоги Кабінету Міністрів України щодо формування структури апарату центрального органу виконавчої влади не поширюються на НАБУ.

В Прикінцевих та перехідних положеннях законопроекту зазначено, що з дня набрання чинності цим Законом розпочинається формування комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Національного антикорупційного бюро України і проводиться відкритий конкурсний відбір на зайняття цієї посади у порядку, встановленому статтею 7 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України».

Особа, яка станом на день набрання чинності цим Законом займає посаду Директора Національного антикорупційного бюро України, продовжує здійснювати всі повноваження Директора Національного антикорупційного бюро України, передбачені законом, до моменту призначення Директора Національного антикорупційного бюро України за результатами відкритого конкурсного відбору на зайняття цієї посади у порядку, встановленому статтею 7 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України».

Також Уряд призначив Вадима Мельника на посаду директора Бюро економічної безпеки строком на п’ять років. Одночасно його звільнили з посади голови Державної фіскальної служби.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області