Згоду на тимчасовий виїзд дитини за кордон дозволять подавати через інтернет: законопроект

08:20, 11 октября 2021
Денис Малюська пропонує змінити правила вирішення батьками питань тимчасового виїзду дітей за межі України.
Згоду на тимчасовий виїзд дитини за кордон дозволять подавати через інтернет: законопроект
Джерело фото: iStock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Правила вирішення батьками питань тимчасового виїзду дітей за межі України можуть змінитися завдяки законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вирішення батьками питань тимчасового виїзду дітей за межі України» № 6146 від 07.10.2021.

Ініціатором законопроекту є Міністерство юстиції України на чолі з Денисом Малюською. В парламент його передавав Кабінет Міністрів України.

Проектом Закону пропонується запровадити можливість кожного із батьків надавати згоду на тимчасовий виїзд за межі України дитини, яка не досягла шістнадцяти років, у супроводі другого з батьків шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Також положення законопроекту передбачають можливість внесення відомостей про надання відповідної згоди до Державного реєстру актів цивільного стану громадян нотаріусом на підставі нотаріально посвідченої письмової згоди.

Положеннями законопроекту запроваджується можливість посвідчувати відповідну згоду осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах, начальниками таких установ та слідчих ізоляторів.

Передбачено можливість надання такої згоди на значний проміжок часу, однак не більше трьох років.

Крім того, визначається перелік підстав, коли тимчасовий виїзд за межі України дитини, яка не досягла 16-річного віку, у супроводі одного з батьків дозволяється без згоди другого з батьків.

Недоліком нинішнього стану правового регулювання називають відсутність чіткого правила про можливу тривалість періоду, протягом якого діє згода одного з батьків на виїзд дитини за кордон.

Чинні правила перетинання державного кордону громадянами України передбачають, що у нотаріально посвідченій згоді одного з батьків на тимчасовий виїзд з України дитини, яка не досягла 16-річного віку, в супроводі другого з батьків зазначається держава прямування та відповідний часовий проміжок перебування у цій державі.

Нарешті, закон передбачає, що суд надає дозвіл на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, хоча на практиці, з огляду на чинні правила, потреба в отриманні такого дозволу нерідко виникає і у того з батьків, з яким проживає дитина.

Крім того, Кабмін затвердив граничну чисельність працівників БЕБ та передав Бюро майже півсотні автомобілів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube «Право ТВ», щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси