Винні громадяни: що зробили Ляшко і Радуцький для протидії епідемії

13:37, 25 октября 2021
Чиновники та депутати обвинувачують громадян у поширенні коронавірусу.
Винні громадяни: що зробили Ляшко і Радуцький для протидії епідемії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні продовжує зростати кількість хворих на коронавірусну хворобу. Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) за добу 24 жовтня в Україні зафіксовано 14 634 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби.

Від початку кампанії з вакцинації у лютому проведено усього 15 955 360 щеплень.

При цьому представники МОЗ, які говорять про важку епідемічну ситуацію з коронавірусом, покладають відповідальність за це на громадян, мовляв, їхнє вперте небажання вакцинуватися веде до зростання захворювання. Популяризація вакцинації серед населення розпочалася лише в жовтні.

МОЗ затвердило перелік професій, працівники яких підлягають обов’язковій вакцинації. З 21 жовтня набувають чинності нові правила міжрегіональних перевезень. Тепер, аби скористатися послугами автобуса, поїзда чи літака, необхідно мати СOVID-сертифікат. Діяти такий COVID-сертифікат буде 180 днів. Також громадяни на окремих вокзалах отримали змогу вакцинуватися або зробити тест.

Окрім того, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький ініціював складення постанови, згідно з якою не вакцинованих депутатів або депутатів без ПЦР-тесту пропонують припинити пускати до парламенту з 15 листопада. Дану постанову планували ухвалити ще минулого тижня, однак з якихось причин цього не зробили. І тепер невідомо, чи взагалі її приймуть. Цікаво, що дана ініціатива Радуцького з’явилася після того, як тоді ще чинний голова Верховної Ради Дмитро Разумков на початку жовтня підписав розпорядження, яким дозволив доступ журналістам до кулуарів парламенту.

Однак в програмі «Свобода слова Савіка Шустера» доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Ольга Голубовська відзначила, що влітку, коли був спад захворюваності, відповідальним лікарям не платили коронавірусні виплати, не було ніякої підготовки до сплеску захворювання. Хоча самі ж представники влади і експерти говорили, що восени буде зростання кількості хворих.

Також вона відзначила, що зараз ситуацію вже не можна змінити, тим паче «стільки б не вакцинували».

«Як вакцинація проводиться на вокзалах, то вона може 100% погіршити ситуацію», - сказала Голубовська.

Міністр охорони здоров’я всі обвинувачення спростував.

«Система добре підготовлена. Система має межі. І у нас задача не дає перейти цій системі межі... 4,8  млрд грн оплачено національною службою охорони здоров’я України лікарням, які приймали хворих на коронавірусну хворобу. Так ми зменшили кількість лікарень, які в літній період працювали з вірусними хворими, був спад захворюваності, але ми відкрили лікарні, в яких було заборонено планові госпіталізації і для того, щоб надати медичну допомогу тим, хто їх потребував. Зараз бачимо споживання кисню в два-три рази більше, ніж було в пікові періоди весняної хвилі. Система з киснепостачанням справляється», - сказав Віктор Ляшко і на обвинувачення лікаря у неефективності вакцинації на вокзалах зазначив: «Ми наближаємо пункти щеплення для людей і виводимо пункти щеплення із закладів охорони здоров’я. Оскільки до лікаря приходять із симптомами, бо до лікаря приходять люди із симптомами і за вакцинації».

Михайло Радуцький заявив, що зарплата влітку платилася у повному обсязі тим, хто працював з коронавірусними хворими.

Однак джерела «Судово-юридичної газети» в лікарнях підтвердили, що виплати за роботу з коронавірусними хворими під час спаду епідемії влітку були відсутні (тобто персонал отримав кошти за роботу без надбавок, які були раніше).

Що стосується вакцинації на вокзалі, Михайло Радуцький заявив, що «всі цивілізовані країни зробили пункти вакцинації поза межами лікарень».

Однак Ольга Голубовська знов вказала на погану організацію процедури вакцинації. За її словами, знаходячись у червоній зоні і вакцинувавшись на вокзалі, люди будуть інфікуватися, поки не зможуть виробити антитіла.

При цьому протягом літа Михайло Радуцький вніс до парламенту як автор чи співавтор законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності (відправлений парламентом на доопрацювання), про лікарські засоби (прийнятий за основу) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині (прийнятий за основу). Тобто із вказаних проектів жоден не стосувався проблеми підвищення довіри до вакцинації.

При цьому сама Верховна Рада зробила чимало задля поширення серед населення рухів проти вакцинації. У березні депутати підтримали законопроект, який зняв відповідальність з виробників вакцин за випадки невдалої вакцинації.

Також активність МОЗ у контексті примусової вакцинації наткнулася на опір громадян.

До Окружного адміністративного суду міста Києва подали позов, в якому просять визнати протиправним наказ МОЗ про затвердження переліку професій, працівники яких підлягають обов’язковій вакцинації.

А у Києві люди вийшли на протест проти примусової вакцинації.

Раніше Радуцький заявив, що у низці телеграм-каналів та деяких ЗМІ розпочалась активна інформаційна атака на вакцинальну кампанію в Україні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що депутати пропонують передбачити обов’язкове страхування при вакцинації.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВщоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва