Депутати пропонують передбачити обов’язкове страхування при вакцинації

14:06, 21 октября 2021
Профільний комітет парламенту підтримав законопроект, який вводить відшкодування за каліцтво чи смерть, яке виникло через вакцинацію.
Депутати пропонують передбачити обов’язкове страхування при вакцинації
Джерело фото: bankruptcy-ua.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект про внесення змін до деяких законів України з метою соціального захисту осіб, які отримали профілактичне щеплення (вакцинацію) проти інфекційних хвороб (р. № 5484, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М. та інші).

У законопроекті прописано, що поствакцинальні реакції та ускладнення - це важкі та/або стійкі розлади здоров'я, викликані застосуванням медичних імунобіологічних препаратів (далі - вакцин), які призводять до:

втрати вакцинованою особою працездатності або здоров’я протягом строків, визначених  законодавством;

переривання вагітності вакцинованої особи або перинатальних ускладнень;

інвалідності вакцинованої особи;

смерті вакцинованої особи.

У законопроекті прописано, що фізичні та юридичні особи мають право на отримання достовірної інформації щодо епідемічної ситуації в Україні.

Спеціально уповноважений центральний орган у сфері захисту населення від інфекційних хвороб:

повідомляє про запровадження карантинних заходів (обмежень) не пізніше 7 календарних днів до дати їх запровадження (зміни, скасування);

щомісячно (під час дії карантинних заходів – щоденно)  оприлюднює відомості про загальну кількість захворівших, госпіталізованих, одужавших, померлих осіб та осіб, які отримали профілактичне щеплення, в тому числі в розрахунку на 100 тисяч населення тощо.

Найцікавіше, що у законопроекті є норма про документи вакцинації і зазначено, що їх введення не повинно порушувати статтю 24 Конституції України (про рівність і заборону дискримінації).

Вакциновані особи підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню на випадок захворювання на інфекційну хворобу, проти якої було проведене профілактичне щеплення, та на хвороби, викликані поствакцинальними ускладненнями.

Залежно від видів ризиків та строків настання, державне страхування вакцинованих осіб поширюється на такі страхові випадки: захворювання на інфекційну хворобу, проти якої була проведена вакцинація, та/або на інші хвороби, спричинені поствакцинальними ускладненнями;  переривання вагітності внаслідок захворювання на інфекційну хворобу, проти якої була проведена вакцинація;  інвалідності; смерті.

Також члени комітету підтримали включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування окремих питань пенсійного забезпечення та страхування працівників Державного бюро розслідувань (р. № 5818, Кабінет Міністрів України).

Проектом акта пропонується внести зміни до законів України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», поширивши норми цих законів стосовно пенсійного забезпечення та загальнообов’язкового державного соціального страхування на осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань.

Також депутати рекомендували парламенту схвалити за основу проект про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо вдосконалення функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів війни та запровадження електронного посвідчення ветерана (р. № 5694 дооп., н.д. Чернєв Є.), що стосується Е-посвідчення ветерана.

У проекті написано, що з метою формування та актуалізації Реєстру ветеранів війни розпорядник має право на безоплатне отримання інформації, в тому числі такої, що містить персональні дані, до Єдиного державного демографічного реєстру, Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, Державного реєстру актів цивільного стану громадян та електронної системи охорони здоров’я.

Посвідчення ветеранів можуть відображатися у формі е-Посвідчення ветерана – електронного відображення інформації, що міститься у посвідченні особи разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом).

Е-Посвідчення ветерана формується безоплатно за бажанням особи, на ім’я якої видано відповідне посвідчення. Воно може пред’являтися особою замість та без додаткового пред’явлення посвідчення.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Кабмін пропонує парламенту привести Податковий кодекс у відповідність до адміністративно-територіального устрою.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube «Право ТВ», щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді