Чи може пояснення громадян бути безумовним підтвердженням факту порушення податкового законодавства

16:05, 25 января 2022
Пояснення громадян не можуть бути безумовним підтвердженням факту порушення позивачем податкового законодавства.
Чи може пояснення громадян бути безумовним підтвердженням факту порушення податкового законодавства
Фото із відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Пояснення громадян не можуть бути безумовним підтвердженням факту порушення позивачем податкового законодавства, з урахуванням аналізу документів податкового, бухгалтерського обліку на предмет їх відповідності та повноти відображення усіх показників на підприємстві.

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі № 808/337/17.

Обставини справи

ТОВ звернулося до суду з адміністративним позовом до Головного управління ДФС у Запорізькій області, в якому позивач просив визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення від 01.12.2016, визнати протиправним та скасувати рішення про застосування штрафних санкцій за донарахування відповідним органом доходів і зборів або платником своєчасно не нарахованого єдиного внеску від 01.12.2016.

Так, з матеріалів справи стає відомо, що контролюючий орган під час проведення перевірки одержав письмові пояснення працівників товариства про отримання заробітної плати  «у конвертах». Було встановлено, що платник не утримав і не перерахував до бюджету податок із суми виплаченого доходу фізичним особам у вигляді заробітної плати, тим самим занизивши податок з доходів фізичних осіб. Платник, не погоджуючись із таким висновками, указав, що єдиним джерелом інформації, на підставі якого було застосовано штрафні санкції, є пояснення осіб про отримання заробітної плати «у конвертах».

Запорізький окружний адміністративний суд постановою, залишеною без змін ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, задовольнив позов.

Суди попередніх інстанцій установили, що єдиним джерелом інформації, на підставі якого було встановлено отримання неофіційного доходу,  стало пояснення осіб про отримання заробітної плати «у конвертах». Тому суди дійшли висновку, що контролюючий орган під час перевірки дійшов передчасного висновку про порушення платником податків вимог податкового законодавства щодо нарахування та виплати суми податку з доходів фізичних осіб.

Розглядаючи справу, Верховний Суд зазначив, що пояснення громадян не можуть бути безумовним підтвердженням факту порушення позивачем податкового законодавства, з урахуванням аналізу документів податкового, бухгалтерського обліку на предмет їх відповідності та повноти відображення усіх показників на підприємстві. У такий спосіб не можна довести факт несплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та здійснити достовірний розрахунок правильного обчислення сум податку з доходів фізичних осіб та сум єдиного соціального внеску.

У такому разі пояснення громадян в акті перевірки не підтверджені первинними бухгалтерськими або іншими документами, що зафіксовані в обліку та можуть підтвердити вказаними громадянами факти, якщо не зазначено інших достовірних доказів, що свідчать про факт порушення.

Верховний Суд залишив рішення суду першої та апеляційної інстанції без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про просту мову судових рішень: ВП ВС зазначила, якими повинні бути всі судові рішення.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва