Зеленський пропонує Раді тимчасово забороняти діяльність партій в інтересах нацбезпеки

18:45, 23 февраля 2022
Обмеження запроваджуються терміном на 30 днів, але потенційно можуть бути продовжені.
Зеленський пропонує Раді тимчасово забороняти діяльність партій в інтересах нацбезпеки
Джерело фото: aa.com.tr
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді затвердити указ Глави держави про запровадження надзвичайного стану за реєстраційним номером, яким, серед іншого, пропонується  тимчасово забороняти діяльність політичних партій в інтересах національної безпеки, а також забороняти страйки. Відповідний проект постанови № 7108 зареєстровано на сайті парламенту.

Згідно з документом, на час дії надзвичайного стану в Україні запроваджується низка заходів, серед яких «порушення у порядку, визначеному Конституцією та законами України, питання про заборону діяльності політичних партій та громадських організацій в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров’я населення або захисту прав та свобод» та може бути впроваджений режим в’їзду/виїзду

Згідно з законом про політичні партії у разі публічної заяви керівника партії з наміром вчинити дії, за які законами України передбачена юридична відповідальність, відповідні органи, до відання яких належить контроль за діяльністю політичних партій (Міністерство юстиції), видають приписи про недопущення протиправних вчинків. Заборона діяльності партії можлива лише за рішенням суду за поданням Міністерства юстиції.

Також за потреби можуть бути запроваджені особливі правила користування зв’язком та передачі інформації через комп’ютерні мережі та можуть перевірити особисті речі.

Крім цього, зокрема, запроваджується заборона на виготовлення інформаційних матеріалів, які можуть дестабілізувати обстановку без пояснення, що під цим мається на увазі, а також запроваджується комендантська година (заборона перебування на вулиці без перепусток у визначені години). Водночас мер Києва Віталій Кличко заявив, що комендантська година у столиці наразі не передбачається.

Передбачається і тимчасова чи постійна евакуація населення з місць, які небезпечні для проживання.

Фактично пропонується запровадити гібрид надзвичайного та воєнного стану. Разом з тим указ не передбачає, зокрема, реквізиції особистого транспорту та квартирної повинності, які можуть запроваджуватися за воєнного стану.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада зняла обмеження на скорочення зарплат та пенсій.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області