Голова Верховного Суду Всеволод Князєв: як суди працюють в умовах війни та які проблеми потребують нагального вирішення, ексклюзивне інтерв’ю

12:31, 11 апреля 2022
Голова Верховного Суду Всеволод Князєв розповів, які питання, пов’язані із здійсненням правосуддя в умовах війни, потребують нагального вирішення: ексклюзивне інтерв’ю.
Голова Верховного Суду Всеволод Князєв: як суди працюють в умовах війни та які проблеми потребують нагального вирішення, ексклюзивне інтерв’ю
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Незважаючи на війну, суди в Україні, у тому числі Верховний Суд, продовжують здійснювати правосуддя. З якими проблемами вони стикаються, які шляхи для їх вирішення пропонуються законодавцем, «Судово-юридичній газеті» в ексклюзивному інтерв’ю розповів голова Верховного Суду Всеволод Князєв.

Чи відомо, скільки судів в Україні наразі зруйновано, пошкоджено? Чи було проведено відповідні підрахунки стосовно матеріальних втрат?

5% судів пошкоджено або повністю зруйновано. Частину судів розграбовано окупантами. Підрахувати матеріальні втрати щодо всіх приміщень наразі неможливо, оскільки до багатьох судів неможливо потрапити. Процес підрахунків розпочато з деокупованих територій. І вже зрозуміло, що мова йде про мільярди гривень.

Яка наразі ситуація із суддями судів, що опинилися у зоні бойових дій?

Більшість суддів виїхали в безпечні регіони. Однак є і ті, кому це наразі не вдалося. На жаль, маємо й випадки, коли із суддями тривалий час немає зв’язку, тож їхня доля наразі невідома. Мова йде про двох суддів міста Маріуполя.

Чи велися підрахунки стосовно того, скільки суддів потребують переведення? Чи готові їх прийняти на новому місці та забезпечити відповідними умовами?

Точної цифри немає, та й, напевно, не може бути, оскільки ситуація на фронті динамічно змінюється. Але декілька сотень суддів доведеться перевести. Це або ті наші колеги, чиї суди повністю зруйновано (хоча територію вже деокуповано), або ті колеги, де наразі окупація або активні бойові дії.

Процес переведення стартує сьогодні, тож будемо направляти суддів у ті суди, де є місця та умови для нормальної роботи.

Який відсоток суддівської винагороди зараз йде на потреби оборони? Чи всі суди погодилися відраховувати відповідну частку із винагороди?

ВС перераховує 60% заробітної плати на потреби ЗСУ, апеляційні суди - 50%, перша інстанція - 40%. Це у тих регіонах, які не були зруйновані окупантами.

На жаль, у першій інстанції є випадки відмови. Працюємо над тим, щоб усі суди з відносно спокійних регіонів підтримали нашу ініціативу.

Чи відновлено наразі розгляд справ у Верховному Суді? Яка кількість справ розглянута з моменту початку російського вторгнення в Україну по даний час? Яка кількість суддів Верховного Суду наразі знаходиться на робочому місці, а яка - перебуває у складі ЗСУ та територіальної оборони чи в іншому місці?

Верховний Суд і не зупиняв розгляд справ. З початку війни Судом ухвалено близько 1500 рішень.

Наразі 6 суддів перебувають у лавах ЗСУ або ТрО.

Щодо решти - звичайний робочий процес.

Які особливості розгляду справ Верховним Судом існують на даний час?

ВС зараз розглядає переважно письмові справи (виняток - термінові кримінальні справи). Це зроблено для забезпечення безпеки всіх учасників судового процесу.

Чи існує потреба у внесенні змін до процесуального законодавства? Яких саме? На якій стадії знаходиться обговорення відповідних змін у Комітеті?

Так, зараз працюємо з Комітетом з питань правової політики щодо внесення змін до кодексів у частині роботи електронного суду і можливості дистанційного розгляду справ. Наразі триває активна дискусія. Депутати поки що не погоджують таку ініціативу.

Також працюємо з Комітетом з питань правоохоронної діяльності щодо внесення змін до КПК - у частині особливостей здійснення судочинства у воєнний час.

Чи можна передбачати проблеми в організації роботи судів з огляду на зменшення фінансування та які саме?

Так, проблеми існують. Щодо деяких судів вони дуже серйозні. Наприклад, зараз ми бачимо, що у більшості судів на деокупованих територіях немає меблів і техніки. Це все окупантами було розграбовано. І навіть якщо приміщення судів не зазнали значних пошкоджень, роботу суду не виходить швидко відновити через відсутність грошей на закупівлю всього того, що було вкрадено.

В інших судах проблеми з фінансуванням впливають на можливості суду відправляти судову кореспонденцію, сплачувати за інтернет, за комунальні послуги тощо. З цими проблемами суди стикаються вже третій рік, але зараз вони ще більш критичні. 

Чи можна передбачати складнощі у поверненні до звичайного режиму роботи судів на території, де не ведуться бойові дії, з огляду на те, що фінансування судів першої та апеляційної інстанції, а також установ правосуддя останніми рішеннями КМУ зменшено практично на 2 млрд грн?

Так, складнощі є. Зараз ми ведемо перемовини з міжнародними партнерами щодо їхньої допомоги у відновленні роботи таких судів.

Чи може це вплинути на інформаційно-технічне забезпечення роботи Електронного суду? Чи працює наразі «дистанційне правосуддя»?

Дистанційне правосуддя працює в дуже обмеженому вигляді. Для повноцінного запуску, окрім фінансування, потрібне прийняття Верховною Радою законопроєкту, розробленого Верховним Судом.

Які проблеми залишаються невирішеними з огляду на відсутність повноважного складу ВРП?

Ті, що випливають із конституційних функцій ВРП, які неможливо передати іншим органам - призначення, звільнення суддів, притягнення до відповідальності, надання згоди на арешт судді тощо. Наприклад, уже маємо один випадок співпраці судді з Луганської області з російськими окупантами. Але притягнути суддю до відповідальності та звільнити наразі немає можливості.

Зараз потрібно ухвалити зміни до Закону таким чином, щоб і проблеми вирішити, і Конституцію України не порушити. Працюємо над цим разом з парламентським Комітетом.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду