Рада планує дозволити роботодавцям обмежувати тривалість відпустки працівників

15:33, 12 мая 2022
Парламентарі пропонують розширити перелік підстав для припинення дії трудового договору та дозволити роботодавцям на час війни скорочувати тривалість щорічної відпустки до 24 днів.
Рада планує дозволити роботодавцям обмежувати тривалість відпустки працівників
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №7251 про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин та, серед іншого рекомендують розширити перелік підстав для припинення трудового договору, який передбачає, зокрема розширення підстав для припинення дії трудового договору та дозволити на час війни роботодавцям обмежувати тривалість відпустки працівників. За відповідне рішення проголосував 251 депутат, повідомив перший заступник голови комітету з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Депутати пропонують  статтю 36 Кодексу законів про працю трьома новими пунктами та зазначити, що підставами для припинення дії трудового договору є: 81) смерть роботодавця - фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою;

82) смерть працівника, визнання його судом безвісно відсутнім або оголошення померлим

83) відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці

При цьому передбачається, що звільнення внаслідок смерті роботодавця чи визнання його відсутнім чи померлим відбувається на підставі заяви працівника поданої  до районного, міськрайонного, міського центру зайнятості, філії регіонального центру зайнятості за місцем проживання. До заяви за наявності мають бути додані копії документів, які підтверджують смерть роботодавця чи оголошення його померлим. Датою припинення трудового договору вважається день подання такої заяви. Порядок припинення трудового договору у цьому випадку визначається урядом.

Також пропонується зазначити, що у період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарних дні за поточний робочий рік.

При цьому якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше, ніж 24 календарних дні, то надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

Разом з тим пропонується встановити, що у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки. 

Наразі законодавець визначив, що на час війни відпустка не може перевищувати 24 календарні дні.

Цим же законопроєктом пропонується держслужбовцям тимчасово займатися іншою оплачуваною роботою за умови припинення виплат на основному місці роботи.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада схвалила законопроєкт, яким серед іншого пропонується тимчасово зменшити максимальний рівень допомоги по безробіттю.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва