Третьякова пропонує тимчасово зменшити максимальний розмір допомоги по безробіттю

11:49, 12 апреля 2022
Пропонується встановити, що максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати півтори мінімальні заробітні плати на час воєнного стану та протягом 180 днів після його скасування чи припинення.
Третьякова пропонує тимчасово зменшити максимальний розмір допомоги по безробіттю
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група депутатів з фракції «Слуга народу» серед яких голова комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №7275 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в період воєнного стану, яким пропонується на час воєнного стану, яким пропонується зменшити максимальний розмір допомоги по безробіттю.

Законопроєктом пропонується доповнити прикінцеві положення закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та встановити, що на час воєнного стану та протягом 180 календарних днів після його припинення або скасування максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати розміру півтори мінімальні заробітні плати, установленої законом на 1 січня календарного року(станом на 1 січня – 9750 гривень-sud.ua). Наразі згідно до 23 статті закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб(станом на 1 січня 2022 року -  9924 гривень-sud.ua).

Також пропонується встановити, що виплата допомоги по безробіттю припиняється відповідно до підстав, визначених статтею 31 закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», а також у разі перебування безробітного закордоном понад 30 календарних днів. Згідно до статті 31 закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» виплати по безробіттю припиняються у разі, зокрема працевлаштування безробітного; поновлення безробітного на роботі за рішенням суду; вступу до закладу освіти на навчання з відривом від виробництва, подання письмової заяви про бажання здійснювати догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку, призову на строкову військову або альтернативну (невійськову) службу, відмови безробітного від двох пропозицій підходящої роботи або від двох пропозицій проходження професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації за направленням державної служби зайнятості, у тому числі осіб, які вперше шукають роботу та не мають професії (спеціальності).

Також пропонується розширити перелік причин для зняття з реєстрації у службі зайнятості безробітного встановивши,  що реєстрація безробітного припиняється у разі: непідтвердження без поважних причин будь- якими засобами комунікації наміру перебування у статусі зареєстрованого безробітного протягом 30 робочих днів з дня, наступного після останнього підтвердження (відвідування).

Як повідомляла «Судово-юридична газета», в Офісі Президента у квітні не виключили тимчасове скорочення окремих соціальних стандартів у травні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді