Руслан Стефанчук: «З кінця 2021 року ми перевіряли наявність засобів захисту для народних депутатів, пропрацьовували альтернативні варіанти ведення пленарних засідань»

10:07, 17 мая 2022
Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук розповів, як починалася підготовка парламенту України до можливої війни.
Руслан Стефанчук: «З кінця 2021 року ми перевіряли наявність засобів захисту для народних депутатів, пропрацьовували альтернативні варіанти ведення пленарних засідань»
Джерело фото: ukrinform.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук в інтерв’ю Укрінформу розповів, як Верховна Рада готувалася до війни.

«Приблизно з кінця 2021 року ми почали перевіряти мобілізаційну підготовку у Верховній Раді, тобто, як у нас забезпечені питання з логістикою, зв’язком, можливостями спілкування між депутатськими групами і фракціями для того, щоб забезпечити їх присутність на роботі, у тому числі в альтернативних приміщеннях, а не безпосередньо в будівлі парламенту.

Окрім цього, ми перевіряли наявність засобів захисту для народних депутатів, пропрацьовували альтернативні варіанти і способи ведення пленарних засідань.

Тобто всі питання, пов’язані з можливими змінами в традиційній роботі Верховної Ради, ми почали вирішувати десь із кінця минулого року. Проте, скажімо так, з реальністю зіштовхнулися вже 24-го лютого», - зауважив він.

Нагадаємо, раніше Руслан Стефанчук розповідав, що фінансування особистого захисту народних депутатів, починаючи від бронежилета, каски, робилося за залишковим принципом.

Також, за його словами, у разі знищення будівлі парламенту було б дві точки в Україні, де народні депутати могли б зібратися на засідання.

«У нас також були пропрацьовані різні маршрути до цих точок.

На випадок, якби не було можливості виїхати з Києва, ми мали дві альтернативні точки у столиці, де можна було зібратися та ухвалювати рішення, необхідні українському народові.

Загалом ми пропрацювали дві позиції в Києві та дві в інших регіонах України. Географічно я не можу повідомити, де вони знаходяться, але така робота, безумовно, була проведена», - підкреслив він.

«Голосування в цих точках, як і в будь-яких інших, що знаходяться за межами вулиці Грушевського, 5, можливе лише одним способом – руками. Відповідно у нас були підготовлені всі необхідні документи, всі необхідні заготовки протоколів, щоб ми могли здійснювати голосування руками. Для цього у нас працювала б лічильна комісія. Окрім того, були заготовлені декілька наборів оргтехніки, які мали б супроводжувати Верховну Раду в цьому процесі. Усе необхідне підготували», - додав Руслан Стефанчук.

Також він зазначив, що під час спілкування з колегами-спікерами парламентів багатьох країн були пропозиції від них забезпечити його перебування в певній країні в разі необхідності. «Але ми всі разом ухвалили рішення, що залишатимемося в Україні, тому що тут наш дім, український народ. Ми повинні бути тут», - підкреслив він.

Разом з тим, Руслан Стефанчук вважає «великою помилкою те, що не запровадили механізм онлайн-голосування на початку пандемії COVID-19».

«Тоді мною одним із перших у світі був запропонований формат голосування онлайн. Він не передбачав нічого нового. Це було б голосування щодо найбільш складних питань, яке відбувалося б руками, але в режимі онлайн. Однак наші політичні супротивники виступили категорично проти, тому таке рішення не було ухвалено. Я вважаю, що це була недалекоглядна позиція з їх боку. Нинішня ситуація наочно це демонструє.

Зараз ми збираємося в парламенті, голосуємо закони, але я досі вважаю, що має бути запобіжник у вигляді онлайн-голосування на випадок будь-яких зазіхань на єдиний законодавчий орган, який не може бути замінений нічим. Я думаю, що з часом ми повернемося до розгляду цієї пропозиції», - додав він.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва