Мін’юст відповів, чи може військова адміністрація забороняти громадянам змінювати місце проживання чи місце перебування без дозволу військового комісара

15:30, 7 июля 2022
Військове командування разом із військовими адміністраціями можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування забороняти громадянам, які перебувають на військовому обліку, змінювати місце проживання (місце перебування) без дозволу військового комісара, - Мін’юст.
Мін’юст відповів, чи може військова адміністрація забороняти громадянам змінювати місце проживання чи місце перебування без дозволу військового комісара
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що 3 липня відбулося засідання Ставки Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України, де розглядалося питання про Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час.

Він зазначив, що начальником Генерального штабу Збройних Сил України прийнято рішення про скасування дії Порядку з відправленням на доопрацювання.

«Оновлений документ буде розроблено на основі змін до законів України та підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють переміщення громадян в умовах воєнного стану. Наявна законодавча база не враховує реалій сьогодення та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів. Як Головнокомандувач Збройних Сил і громадянин України закликаю українців до виконання свого конституційного обовʼязку із захисту держави», — повідомив Валерій Залужний.

Слід зауважити, що відповідні законодавчі норми стосовно заборони виїзду з місця проживання, у законі все ж залишаються чинними (хоча й депутати запропонували низку законопроектів стосовно змін до них).

Ще до винесення питання у публічну площину стосовно того, існував чи ні такий порядок, 1 липня, «Судово-юридична газета» звернулася до відповідних органів за роз’ясненням, чи дійсно має місце такий документ.

«Дане питання поза межами компетенції Управління зв'язків з громадськістю Збройних Сил України. З повагою Управління зв'язків з громадськістю Збройних Сил України», - відповіли 3 липня у ЗСУ - ще того, як проблема набула розголосу.

Разом з тим, свою відповідь надав Мінюст.

«Міністерство юстиції України розглянуло Ваш запит на отримання публічної інформації від 01.07.2022 № 01/07/2022, зареєстрований у Мін’юсті 04.07.2022 за № ПІ-ЮР-1800, та в межах компетенції повідомляє таке.

Нормативно-правовий акт, який регулює питання надання дозволу на виїзд за межі місця проживання призовникам, військовозобов’язаним та резервістам в умовах воєнного часу, на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України не надходив.

Також інформуємо, що відповідно до частини четвертої статті 37 Закону  України «Про військовий обов’язок і військову службу» у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця  проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки  (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України – без дозволу відповідного керівника).

Пунктом 16 частини першої статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» встановлено, що військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування забороняти громадянам, які перебувають на військовому або спеціальному обліку у Міністерстві оборони України, Службі безпеки України чи Службі зовнішньої розвідки України, змінювати місце проживання (місце перебування) без дозволу військового комісара або керівника відповідного органу Служби безпеки України чи Служби зовнішньої розвідки України; обмежувати проходження альтернативної (невійськової) служби.

При цьому, відповідно до пункту 9 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 № 921, Генеральний штаб Збройних Сил, зокрема, визначає особливості ведення військового обліку, а також  порядок його ведення органами військового управління, територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки і військовими частинами», - зауважили у Міністерстві юстиції.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва