Зловживання правом власності: як завдається шкода майновим інтересам кредитора, висновок ВС

11:44, 27 декабря 2018
Суд з власних мотивів дійшов висновку про існування підстав для відмови у задоволенні позову.
Зловживання правом власності: як завдається шкода майновим інтересам кредитора, висновок ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У справі за позовом сторони договору купівлі-продажу нерухомості до іншої сторони цього правочину про визнання договору недійсним як фіктивного Верховний Суд з власних мотивів дійшов висновку про існування підстав для відмови у задоволенні позову. Про це повідомляє прес-служба ВС.

Верховний Суд врахував, що позов подано стороною правочину, що, за його ж твердженням, був вчинений з пов’язаною особою з метою уникнення звернення стягнення на його майно з боку банку.

Верховний Суд дійшов висновку, що позов не підлягає задоволенню як такий, що спрямований на одержання особою судового захисту права, яким особа зловжила.

За висновком Верховного Суду, вчинення власником майна правочину з розпорядження належним йому майном з метою унеможливити задоволення вимоги іншої особи-стягувача за рахунок майна цього власника, може бути кваліфіковане як зловживання правом власності, оскільки власник використовує правомочність розпорядження майном на шкоду майновим інтересам кредитора (постанова ВС від 07.12.2018 у справі №910/7547/17).

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що фізичну особу-підприємця не можна притягувати до відповідальності за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору за КЗпП і КУпАП одночасно.

Крім того, ми повідомляли, що постанову Кабміну від 11.10.2016 №780 «Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення» визнано незаконною.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва