Кандидати в судді звернулися до Володимира Зеленського

15:44, 7 мая 2019
Частина майбутніх суддів звернулася до Володимира Зеленського з листом: залишається невизначеною доля кандидатів у судді в межах заявленої його командою нової судової реформи.
Кандидати в судді звернулися до Володимира Зеленського
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В розпорядженні «Судово-юридичної газети» опинився лист, з яким частина кандидатів на посади суддів звернулася до майбутнього Президента України Володимира Зеленського.

У листі зазначається, що нагальною залишається проблема кадрового голоду в судах, оскільки за останній час судову систему залишили близько 2000 суддів: «Фактично сьогодні громадяни України в багатьох випадках позбавлені доступу до правосуддя. Так, у деяких населених пунктах суди взагалі не функціонують через відсутність суддів. У інших судах через нестачу суддів справи призначаються до розгляду з порушенням встановлених строків».

З огляду на це кандидати просять звернути увагу на наявність вже підготовлених кадрів, які могли б швидко заповнити вакансії в судах, тобто на необхідність завершення процедури добору та швидкого призначення нових суддів за результатами відкритого конкурсу.

Нагадаємо, новий добір у судді було оголошено ВККС ще в 2017 році. За цей час кандидати пройшли через фільтр численних процедур. Внаслідок цього з 4128 правників було відібрано 700 найкращих, які в подальшому пройшли тестування морально-психологічних якостей, співбесіди з психологом, спецперевірку, а також спеціальну підготовку в Національній школі суддів України.

Новий добір проходив для двох категорій осіб: помічників суддів та інших юридичних професій. Помічники завершили спецпідготовку у Національній школі суддів першими. Разом з 505 кандидатами доборів інших років вони у жовтні 2018 року склали кваліфікаційний іспит, в результаті чого зараховані до резерву 656 кандидатів.

Щодо 370 кандидатів, які не мають стажу роботи на посаді помічника судді, спеціальна підготовка у НШС завершується 24 травня 2019 року. «У зв’язку з тривалістю підготовки багатьом кандидатам довелося звільнитись з роботи та переїхати в інше місце для навчання, залишивши свої сім’ї та суттєво змінивши умови побуту», — відзначається у листі.

Кваліфікаційний іспит для кандидатів, які закінчують навчання, планувався на 31.05.2019, а зарахування до резерву та визначення рейтингу — на 30.07.2019. Тобто це ще близько 370 готових кадрів для зайняття вакантних посад у місцевих судах.

«Водночас залишається невизначеною та незрозумілою подальша доля кандидатів на посади суддів у межах заявленої Вашою командою нової судової реформи.

Наголошуємо, що процедура добору кандидатів на посаду судді, на організацію та проведення якої витрачено багато коштів іноземних партнерів та державного бюджету, отримала чимало схвальних відгуків міжнародних експертів. Зупинення процедури добору може мати вкрай негативні наслідки не тільки для тисячі кандидатів на посади суддів, але й для усього українського народу, оскільки суспільство неодноразово наполягало на проведенні ефективної кадрової політики та якісного оновлення судової гілки влади»,  наголошують кандидати.

Нижче наводимо повний текст проекту листа.

 

Новообраному Президенту України

Зеленському В. О.

кандидатів на посаду судді

Шановний Володимире Олександровичу!

У червні 2016 року стартувала судова реформа, яка потягла за собою зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і в межах якої у квітні 2017 року було оголошено добір на посади суддів місцевих судів.

Добір проводиться за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя», українсько-канадського проекту «Підтримка судової реформи в Україні» та проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні». Як вбачається з висновку Ради Європи, оприлюдненого 8 квітня 2019 року на сайті офісу Ради Європи в Україні, судова реформа, що стосується добору і призначення суддів, відповідає стандартам Ради Європи.

Дійсно, за період добору, який триває вже понад два роки, кандидати на посади суддів пройшли через фільтр численних прозорих та чесних процедур, які передбачені Законом України «Про судоустрій і статус суддів». Так, внаслідок перевірки загальних теоретичних знань у сфері права та рівня володіння державною мовою з 4128 правників було відібрано 700 найкращих, які в подальшому пройшли тестування морально-психологічних якостей, співбесіди з психологом, спецперевірку, а також спеціальну підготовку у Національній школі суддів України.

Першими впродовж трьох місяців спеціальну підготовку у Національній школі суддів України пройшли 285 кандидатів на посади суддів з числа помічників суддів. Вказані особи разом з 505 кандидатами доборів 2012 та 2013 років у період з 29 по 31 жовтня 2018 року склали кваліфікаційний іспит — анонімне тестування та практичне завдання в формі написання судового рішення з обраних спеціалізацій. З 790 осіб, які взяли участь у складанні кваліфікаційного іспиту, успішно склали його та зараховані до резерву 656 кандидатів. З 19.04.2019, коли були оголошені результати іспиту, почав спливати трирічний строк перебування цих кандидатів у резерві на заміщення вакантних посад суддів.

Спеціальна підготовка 370 кандидатів, які не мають стажу роботи на посаді помічника судді, складає дев’ять місяців і завершується 24 травня 2019 року. У зв’язку з тривалістю підготовки багатьом кандидатам довелося звільнитись з роботи та переїхати в інше місце для навчання, залишивши свої сім’ї та суттєво змінивши умови побуту.

Сама підготовка відбувається у формі тренінгів, у ході яких кандидати щодня складають іспити у формі тестування з метою контролю засвоєння викладеного матеріалу, а також наприкінці кожного блоку навчання складають підсумковий іспит у формі написання практичного завдання. Такий високий рівень підготовки майбутніх суддів був запроваджений вперше в історії України.

Кваліфікаційний іспит для кандидатів, які закінчують навчання, згідно з офіційно оприлюдненим орієнтовним графіком добору, планувався на 31.05.2019, а зарахування до резерву та визначення рейтингу — на 30.07.2019. Таким чином, це ще близько 370 готових кадрів для зайняття вакантних посад у місцевих судах.

Водночас залишається невизначеною та незрозумілою подальша доля кандидатів на посади суддів у межах заявленої Вашою командою нової судової реформи.

Наголошуємо, що процедура добору кандидатів на посади суддів, на організацію та проведення якої витрачено багато коштів іноземних партнерів та державного бюджету, отримала чимало схвальних відгуків міжнародних експертів. Зупинення процедури добору може мати вкрай негативні наслідки не тільки для тисячі кандидатів на посади суддів, але й для усього українського народу, оскільки суспільство неодноразово наполягало на проведенні ефективної кадрової політики та якісного оновлення судової гілки влади.

Нагальною залишається й проблема кадрового голоду в судах, оскільки за останній час судову систему залишили близько 2000 суддів, що негативно впливає на навантаження суддів. Нормативне навантаження у 183 справи на суддю на рік — це цифра, яка вже давно не відповідає дійсності, в окремих судах судді розглядають від 1500 до 2500 справ, і це не збігається з фізичним можливостям людини.

Фактично сьогодні громадяни України в багатьох випадках позбавлені доступу до правосуддя. Так, у деяких населених пунктах суди взагалі не функціонують через відсутність суддів. У інших судах через нестачу суддів справи призначаються до розгляду з порушенням встановлених строків.

Необхідність завершення процедури добору та швидкого призначення нових суддів за результатами відкритого конкурсу також обумовлена наступними чинниками:

  1. Сприятиме виконанню ст. 14 розділу III Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, щодо зміцнення судової влади, підвищення її ефективності, гарантування її незалежності та неупередженості та боротьби з корупцією.
  2. Надасть змогу подолати кадровий голод в судовій системі України, забезпечить доступ громадян до правосуддя, поліпшить ситуацію зі строками розгляду справ та підвищить якість судочинства, оскільки наразі судова система України потерпає від дефіциту кадрів.
  3. Забезпечить доступ до професії кандидатам на посади суддів та загалом якісно оновить суддівську систему людьми, які пройшли багато прозорих процедур добору, за проведенням якого спостерігали міжнародні партнери України.

На нашу думку, запроваджений підхід добору суддів має стати дороговказом на шляху перспективного розвитку нашої країни, а також запорукою відновлення довіри до судової гілки влади.

Запевняємо, що ми прагнемо працювати на користь утвердження в нашій державі верховенства права, а також забезпечення доступу громадян до справедливого правосуддя. Ми готові нести відповідальність перед суспільством за прийняті рішення, відновлюючи віру громадян у чесність, незалежність, неупередженість суду та судової влади в цілому.

З огляду на викладене, з урахуванням конституційних повноважень Президента України як гаранта просимо Вас не допустити порушення наших прав та сприяти продовженню розпочатої в квітні 2017 року процедури добору кандидатів на посади суддів, наслідком чого стане якісне кадрове оновлення системи правосуддя у відповідності до європейських стандартів.

Про результати розгляду нашого звернення просимо повідомити на електронну адресу: [email protected]

07.05.2019                             З повагою, кандидати на посаду судді:

(підписи)

 

* По информации, предоставленной позже "Судебно-юридической газете", данное письмо не было подписано всеми кандидатами в судьи и не совпадает с точкой зрения большинства претендентов

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде