Перший сенат КСУ розгляне справу за шістьма конституційними скаргами

15:31, 9 июля 2019
Заявники стверджують, що оспорювані положення порушують принцип верховенства права.
Перший сенат КСУ розгляне справу за шістьма конституційними скаргами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

10 липня о 10:15 Перший сенат Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочне розгляд справи за конституційними скаргами Байшева Павла Вікторовича, Бурлакової Ольги Олександрівни, Даць Ірини Вільямівни, Дєдковського В’ячеслава Вікторовича, Желізняка Михайла Васильовича, Кожухарової Людмили Анатоліївни. Про це інформує відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу.

Розгляд відбудеться щодо конституційності пунктів 2, 3 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури» від 28 січня 2016 року №955–VIII. 

Так, оспорювані положення Закону передбачають:

  • Набрання чинності цим Законом є підставою для припинення безстрокового  трудового  договору з  керівниками  державних  та комунальних  закладів культури, а також з професійними  творчими працівниками (художнім  та артистичним  персоналом) державних та комунальних  закладів  культури згідно з  пунктом  9  статті  36 Кодексу  законів про працю України. Ця норма не  поширюється  на професійних творчих працівників комунальних закладів культури  у територіальних громадах з населенням до 5 тисяч жителів» (пункт 2).
  • З працівниками художнього та артистичного персоналу, які перебувають  у трудових відносинах з державними та  комунальними закладами культури, протягом одного року з дня набрання чинності цим  Законом укладається контракт строком від одного до трьох років без проведення конкурсу.
  • Органи управління державних та комунальних закладів культури протягом  шести місяців  з дня набрання чинності цим Законом зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з керівниками державних та комунальних закладів культури і провести конкурс на заміщення посад керівників таких закладів у порядку, визначеному цим Законом (пункт 3).

Зазначається, що автори клопотань у конституційних скаргах наводять обґрунтування тверджень щодо невідповідності наведених положень Закону приписам низки статей Конституції України, зокрема 8, 22, 24, 32, 58, 64.

Суб’єкти права на конституційну скаргу стверджують, що оспорювані положення Закону порушують принцип верховенства права, заборону втручання в особисте та сімейне життя, обмежують право громадян на працю за безстроковим трудовим договором, закріплюють дискримінаційний підхід до регулювання трудових відносин з професійними творчими працівниками комунальних закладів культури під час оформлення строкових трудових контрактів залежно від кількості жителів територіальної громади.

Крім того, заявники зазначають, що оспорювані положення Закону порушують принцип незворотної дії законів та інших нормативно-правових актів у часі, оскільки зобов’язують укласти контракт та припинити раніше укладений безстроковий трудовий договір з окремою категорією працівників державних та комунальних закладів культури, а також погіршують правове становище зазначеної категорії працівників, роблять контракт менш вигідним порівняно із безстроковим трудовим договором.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що є нові подробиці розгляду справи щодо обрання суддів у парламент та місцеві ради.

До того ж відомо, що Перший сенат КСУ 10 липня розгляне справу за конституційною скаргою

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси