Обрання суддів в парламент та місцеві ради: є подробиці розгляду справи в КСУ

13:03, 5 июля 2019
Велика Палата КСУ перейшла до закритої частини пленарного засідання.
Обрання суддів в парламент та місцеві ради: є подробиці розгляду справи в КСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 4 липня, Велика Палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розглядала справу за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень другого речення частини четвертої статті 54, частини дев'ятої статті 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року №1402–VIII (далі — Закон). Про це повідомляє прес-служба КСУ.

Під час пленарного засідання голова Конституційного Суду України Наталя Шаптала, яка є суддею-доповідачем у справі, надала інформацію щодо змісту конституційного подання та підстав для відкриття конституційного провадження.

Як зазначила суддя-доповідач, оспорюваними положеннями Закону передбачено, що суддя, який перебуває на посаді, не може бути кандидатом на виборні посади в органах державної влади (крім судової) та органах місцевого самоврядування, а також брати участь у передвиборчій агітації. Крім того, суб’єкт звернення оскаржує положення, згідно з яким, суддя до свого звільнення з посади або припинення повноважень не може бути нагороджений державними нагородами, крім нагород за проявлену ним особисту мужність і героїзм в умовах, пов’язаних із ризиком для життя.

Обґрунтовуючи свої твердження, суб’єкт права на конституційне подання зазначає, що положення другого речення частини четвертої статті 54 Закону «являє собою довільне та розширене тлумачення вимог частини другої статті 127 Конституції України, якими суддів фактично позбавлено пасивного виборчого права». Крім того, у конституційному поданні наголошується, що положеннями частини дев’ятої статті 56 Закону закріплено дискримінацію суддів відносно решти представників влади в Україні в питанні відзначення їх державними нагородами.

Суддя-доповідач навела обґрунтування, на які посилаються автори клопотання у конституційному поданні щодо не відповідності наведених положень Закону статтям 1, 8, 9, 21, 22, 23, 24, 38, 64, 92, 127 Конституції України.

Крім того, суддя-доповідач повідомила, що Друга колегія суддів Першого сенату Конституційного Суду України 27 травня 2019 року постановила ухвалу про відкриття конституційного провадження у цій справі, а Ухвалою Великої палати Конституційного Суду України від 13 червня 2019 року постановлено розглянути цю справу у формі письмового провадження.

Велика палата Конституційного Суду України дослідила матеріали справи на відкритій частині пленарного засідання та перейшла до закритої частини пленарного засідання для ухвалення Рішення.

Рішення Конституційного Суду України за результатами конституційного провадження буде оприлюднено на офіційному веб-сайті КСУ відповідно до статті 94 Закону України «Про Конституційний Суд України».

У пленарному засіданні Великої палати Конституційного Суду України взяли участь уповноважений представник суб’єкта права на конституційне подання, адвокат Ростислав Герасимов, постійний представник Верховної Ради України у Конституційному Суді України Анатолій Селіванов, представники засобів масової інформації та громадяни України, які виявили бажання взяти участь у цьому засіданні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що КСУ розгляне питання щодо права на отримання підвищеної суддівської винагороди.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси