Суддя Великої Палати Верховного Суду відповіла на критику рішення щодо зброї

14:30, 2 августа 2019
Олена Кібенко привела декілька прикладів позицій ВС щодо зберігання зброї.
Суддя Великої Палати Верховного Суду відповіла на критику рішення щодо зброї
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Великої Палати Верховного Суду Олена Кібенко відповіла на критику Віталія Коломійця, який виразив надзвичайне незадоволення правовою позицією ВП ВС щодо зброї і активно вимагає її перегляду. Повідомлення вона оприлюднила на своїй сторінці у Facebook.

«Перше ніж критикувати позицію ВП ВС, пропоную все ж таки ознайомитися з повним текстом рішення Верховного Суду, а не робити висновки на підставі кількох абзаців, які вирвані із контексту.

У цій справі йдеться про те, що винний незаконно придбав на Лук`янівському ринку у м. Києві гладкоствольну вогнепальну зброю — мисливську рушницю моделі ІЖ-К, яку без передбаченого законом дозволу носив і зберігав за місцем свого проживання. Влітку 2014 року засуджений незаконно переробив цю зброю на одноствольний обріз та зберігав його у цьому ж місці до виявлення й вилучення працівниками поліції 30 липня 2016 року. Окрім наведеного, 29 липня 2016 року ОСОБА_1, будучи у стані алкогольного сп`яніння, під час конфлікту з неповнолітнім ОСОБА_2, вчинив щодо нього хуліганські дії з застосуванням вогнепальної зброї. Зокрема, засуджений у людному місці, умисно грубо порушуючи громадський порядок, незважаючи на присутність поряд жителів села, здійснив постріл із зазначеного вище обрізу і заподіяв ОСОБА_2 легкого тілесного ушкодження у виді вогнепального поранення.

Звертаю увагу! Справа була передана ВП ВС для вирішення виключної правової проблеми, пов’язаної зі зміною судом кваліфікації злочину публічного обвинувачення на злочин приватного обвинувачення, а не з питаннями незаконного придбання, зберігання, носіння, збуту вогнепальної зброї. У справі були сформульовані надзвичайно важливі висновки (див. пункти 88-91 постанови ВП ВС).

Позиція щодо зброї, висловлена у постанові ВП ВС, не є новою. Вона вже була сформована у інших рішеннях Верховного Суду і підтримана ВП ВС.

Для розуміння позиції пропоную уважно прочитати постанову Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду від 4 грудня 2018 року. В ній йдеться про те, що середині липня 2015 року в районі м. Щастя Луганської області засуджений знайшов (придбав) бойові припаси: гранату «Ф-1», уніфікований заряд «УЗРГМ», 8 патронів калібру 7,62 мм, а також гвинтівку «СВТ» калібру 7,62 мм, які засуджений носив при собі, перевіз та зберігав за місцем свого проживання.

Ще «цікавішою» є справа № 200/20048/16-к, в якій суд установив, що ОСОБА_2 придбав бойові припаси та вибухові речовини без передбаченого законом дозволу, а саме:

патрони, три споряджені корпуси реактивної протитанкової гранати РПГ-18, два споряджені корпуси реактивної протитанкової гранати РПГ-26, три споряджені корпуси реактивної протитанкової гранати РПГ-22, 20 уніфікованих запалів ручних гранат дистанційної дії типу УЗРГМ-2 для гранат, 20 уніфікованих запалів ручних гранат дистанційної дії типу УЗРГМ-2 для гранат, 20 уніфікованих запалів ручних гранат дистанційної дії типу УЗРГМ-2; 20 споряджених корпусів ручних осколкових, наступальних гранат РГД-5, 20 корпусів ручних осколкових гранат Ф-1. 28 вересня 2016 року ОСОБА_2 незаконно збув іншій особі, споряджену реактивну протитанкову гранату РПГ-22.

Зазначені справи свідчать, що проблема незаконного придбання, зберігання, носіння, збуту вогнепальної зброї та вибухових речовин має дуже серйозний характер та посилюється через наявність збройного конфлікту на сході України. Так, законодавство з цих питань є недосконалим.

Але у зв’язку з цим постає одне дуже просте питання – чи готові ми миритися з тим, що поряд з нами, нашими близькими, нашими дітьми, у місцях нашого проживання або перебування знаходяться люди, у яких при собі є граната, автомат або пістолет з великою кількістю патронів? Ці люди, не маючи дозволу на носіння цієї зброї, будуть її спокійно носити, знаючи, що за це немає жодної відповідальності.

Підкреслюю — це не теоретична дискусія про «вузькеішироке», йдеться про нашу з вами безпеку, про життя людей! Подумайте над цим ще раз дуже уважно, перечитайте зазначені вище постанови повністю і вдумливо, перше ніж критикувати правову позицію Верховного Суду!» — написала суддя.

Нагадаємо також, що «Судово-юридична газета» писала про практику Великої Палати ВС щодо перегляду судових рішень за виключними обставинами.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси