ВРП повернула подання ГПУ про надання згоди на утримання під вартою судді Вищого господарського суду України

17:43, 22 августа 2019
Рада розглянула подання про надання згоди на утримання під вартою судді Татькова Віктора Івановича.
ВРП повернула подання ГПУ про надання згоди на утримання під вартою судді Вищого господарського суду України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя на засіданні 22 серпня розглянула подання заступника Генерального прокурора Кізя Сергія Миколайовича про надання згоди на утримання під вартою судді Вищого господарського суду України Татькова Віктора Івановича. Про це йдеться на сайті ВРП.

Подання заступника Генпрокурора мотивовано тим, що слідчим управлінням спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 14 лютого 2017 року за підозрою Татькова В.І. у вчиненні злочинів, передбачених частиною четвертою статті 190, частиною третьою статті 209, частиною першою статті 255, частиною четвертою статті 368, частиною п’ятою статті 27, частиною другою статті 375, частиною другою статті 376, частиною другою статті 376-1 Кримінального кодексу України.

Відомо, що 17 жовтня 2016 року та 2 жовтня 2018 року Татькову В.І. повідомлено про підозру у вчиненні зазначених злочинів.

На думку заступника Генпрокурора, оскільки Татьков В.І. підозрюється у грубому порушенні вимог Конституції України, інших законів України, вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів, а також беручи до уваги, що ці правопорушення створили в очах громадян негативне враження безладу і безкарності у системі органів судової влади, що є виключним випадком, стосовно підозрюваного Татькова В.І. слід обрати винятковий запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, оскільки жоден із більш м’яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 Кримінального процесуального кодексу України.

Вимоги до подання про надання згоди на затримання судді, утримання його під вартою чи арештом врегульовано статтею 58 Закону України «Про Вищу раду правосуддя». Зокрема, частиною третьою вказаної статті передбачено, що подання повинно бути вмотивованим, містити конкретні факти і докази, що підтверджують вчинення суддею суспільно небезпечного діяння, визначеного КК України, обґрунтування необхідності такого затримання (утримання). Подання, що не відповідає вимогам цієї статті, Вища рада правосуддя вмотивованим рішенням повертає Генеральному прокурору або його заступнику.

До того ж зазначається, що подання взагалі не містить конкретних фактів, як і не містить жодних доказів, що підтверджують вчинення суддею Татьковим В.І. суспільно небезпечного діяння.

Представник судді адвокат Павло Попков зазначив, що метою цього подання до ВРП є намагання виправити допущені раніше порушення національного законодавства за рахунок Вищої ради правосуддя.

«Відповідно до статті 2 Європейської конвенції про видачу правопорушників видача правопорушників може здійснюватися виключно на підставі вироку про позбавлення волі або постанови про утримання під вартою. Втім, Генеральна прокуратура ще 19 квітня 2019 року звернулась до Федерального міністерства юстиції Республіки Австрія із запитом про екстрадицію В.Татькова всупереч вимогам кримінального законодавства, адже на момент направлення запиту ухвали про тримання під вартою В.Татькова не існувало», — зазначив захисник під час засідання.

Вища рада правосуддя ухвалила повернути подання заступника Генерального прокурора про надання згоди на утримання під вартою судді Вищого господарського суду України Татькова Віктора Івановича.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП відмовила у задоволенні клопотання ГПУ про тимчасове відсторонення судді ОАСК Павла Вовка.

Також ми писали, що ВРП внесе Володимиру Зеленському подання про призначення 5 суддів.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва