Брак кадрів у суді Дніпра загрожує правам громадян на безперешкодний доступ до правосуддя

13:10, 10 сентября 2019
Правосуддя в Дніпровському апеляційному суді здійснюють усього 25 суддів.
Брак кадрів у суді Дніпра загрожує правам громадян на безперешкодний доступ до правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Повноцінне функціонування судової влади — це основа правової, соціальної та економічної стабільності будь-якої держави.

У той же час маємо ситуацію, коли захищати права громадян у судах з кожним роком все складніше. Одна з причин — катастрофічний кадровий голод у судовій владі України.

Особливо гостро нестача суддівських кадрів спостерігається у Дніпропетровській області, яка є однією з найперевантаженіших в Україні за кількістю кримінальних, цивільних судових справ та справ про адміністративні правопорушення. У цій ситуації найбільше потерпають громадяни, перегляд справ яких проходить у суді апеляційної інстанції — Дніпровському апеляційному суді.

Зараз в апеляційному суді склалась патова ситуація з нестачею суддів. Правосуддя тут здійснюють усього 25 суддів.

За штатом у новоутвореному суді передбачено 60 посад суддів. У той час як у ліквідованому Апеляційному суді Дніпропетровської області цей показник був на рівні 100 суддів.

Враховуючий той факт, що Дніпропетровська область є однією з найбільших за площею серед областей України, суд апеляційної інстанції розміщено у 2-х містах: Дніпрі та Кривому Розі.

Частина апеляційного суду у м. Кривий Ріг обслуговує найвіддаленіші населені пункти нашої області — м. Кривий Ріг, Криворізький, Широківський, Нікопольський та Софіївський райони. Зараз правосуддя тут здійснюють всього 3 судді судової палати з розгляду цивільних справ. Така кількість суддів для реалізації потреб громадян у доступі до правосуддя на прилеглих територіях є критично низькою. Не кажучи вже про повну відсутність суддів судової палати з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення. Для розгляду цих справ мешканці зазначених районів змушені долати понад 200 км декілька раз на тиждень до м. Дніпра і здебільшого громадським транспортом, що створює додаткове фінансове навантаження на громадян.

Проблема з перевантаженням судів через брак кадрів набирає загрозливих масштабів. Суттєво впливає на своєчасність, ефективність судового захисту та навантаження на суддів, ставить під загрозу дотримання права людини на своєчасний доступ до правосуддя.

Судді, які зараз працюють у Дніпровському апеляційному суді, вимушені працювати з понаднормовим навантаженням.

Лише протягом першого півріччя 2019 року до Дніпровського апеляційного суду надійшло 11 520 справ. Середня кількість розглянутих справ на одного суддю за цей період склала 470 справ (нормами передбачено не більше 183 справ на рік), а середня кількість справ та матеріалів, яка перебувала на розгляді одного судді у звітному періоді склала, — 621 справа.

Щоденно у Дніпровському апеляційному суді слухається до 200 справ. Більшість з них розглядається із затримкою у часі. Тому досить часто мешканці віддалених населених пунктів, які користуються міжміським транспортом вимушені винаймати житло на кілька днів в обласному центрі, або просять суд перенести дату засідання, оскільки підлаштовуються під розклад автомобільного чи залізничного транспорту. Особливо гостро на собі це відчувають жителі віддалених сіл Широківського чи Нікопольського районів, які витрачають по 2-3 години в один бік до Дніпра та з нього.

Крім того, відповідно до розпорядження Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про визначення територіальної підсудності справ» від 02.09.2014  №2710/38-14, Павлоградський міськрайонний суд здійснює розгляд цивільних та кримінальних справ, які перебували у територіальній підсудності Київського районного суду м. Донецька, Калінінського районного суду м. Донецька та Куйбишевського районного суду м. Донецька. Усі апеляційні справи, які розглядає цей суд направляються для перегляду в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду. Це у свою чергу створює додаткове навантаження на суддів Дніпровського апеляційного суду.

Європейський суд з прав людини у своїй практиці наголошує на тому, що право на розгляд справи означає право особи звернутися до суду та право на те, що його справа буде розглянута та вирішена судом. При цьому особі має бути забезпечена можливість реалізувати вказані права без будь-яких перепон чи ускладнень. Здатність особи безперешкодно отримати судовий захист є змістом поняття доступу до правосуддя. Обов`язок держави — забезпечити кожному громадянину безперервний доступ до оперативного та професійного правосуддя.

Аби вирішити ситуацію з доступом громадян Дніпропетровської області до правосуддя голова Дніпровського апеляційного суду звернулася до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо заповнення суддівськими кадрами частини суду у м. Кривий Ріг! Повний текст звернення доступний за посиланням

Нагадаємо, що ВККС 9 серпня 2019 року оголосила конкурс на заміщення вакантних посад суддів у судах апеляційних інстанцій. У тому числі і 24-х вакансій у Дніпровському апеляційному суді.

У своєму зверненні голова суду просить внести корективи до оголошення конкурсу: замість 24-х вакансій зазначити про 25 вакантних посад у частині Дніпровського апеляційного суду у м. Кривий Ріг. Заповнити суддями, які пройдуть конкурс на ці посади частину Дніпровського апеляційного суду у м. Кривий Ріг (Дніпровський апеляційний суд (м. Кривий Ріг), про що обов`язково зазначати в офіційному оголошенні. А також винайти можливість у найкоротші строки завершити кваліфікаційне оцінювання 10 суддів Апеляційного суду Дніпропетровської області.

25 вересня 2019 року спливає строк подання документів на заняття вакантних посад суддів апеляційних судів, оголошений ВККС.

У Дніпровському апеляційному суді впевнені, що права громадян на оперативний та безперешкодний доступ громадян Дніпропетровської області до правосуддя буде забезпечено і частина суду у м. Кривий Ріг невдовзі запрацює повноцінно.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла про те, що ВККС зняла з розгляду питання про проведення співбесід

Крім того, ми писали, як Вищий антикорупційний суд розпочав роботу.

Також відомо, що Вищий антикорсуд розглянув першу апеляційну скаргу.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси