Судді та експерти обговорили стан формування IP-суду

16:05, 24 сентября 2019
IP-суд сприятиме підвищенню якості розгляду спорів категорії інтелектуальної власності.
Судді та експерти обговорили стан формування IP-суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

20 вересня відбувся круглий стіл «Вищий суд з питань інтелектуальної власності: стан формування», у роботі якого взяла участь суддя судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством КГС ВС Ірина Булгакова, передає офіційний сайт ВС.

У своєму виступі вона наголосила, що створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності насамперед сприятиме підвищенню якості розгляду спорів цієї категорії. Наразі ж за рік розглядається близько 1 тис. таких справ у всіх юрисдикціях. До КГС ВС надійшло приблизно 150 справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, більшість з яких стосується порушення авторських прав.

Ірина Булгакова також підкреслила, що судді КГС ВС намагаються максимально дотримуватися строків розгляду справ, проте це не завжди від них залежить. Адже подекуди на строки розгляду впливають судові експертизи, які інколи бувають доволі тривалими. Крім того, сторони часто зловживають своїми процесуальними правами з метою затягування справи.

Суддя КГС ВС нагадала, що рівень стандарту якості розгляду цієї категорії справ закладається у судах першої та другої інстанцій. Наприклад, спори, які стосуються лише стягнення коштів (зазвичай за порушення авторських прав), зараз потрапили у категорію малозначних справ, коли сума стягнення не перебільшує 100 прожиткових мінімумів. Тобто до Верховного Суду вони не потрапляють, а остаточне рішення має приймати апеляційний суд. А оскільки в різних апеляційних округах, на жаль, існує різна судова практика, то це впливає на її сталість. На переконання Ірини Булгакової, створення найближчим часом ІР-суду, до складу якого увійдуть найкращі фахівці у цій сфері, сприятиме вирішенню багатьох питань.

Судді, адвокати, науковці, патентні повірені, судові експерти, представники правозахисних і громадських організацій та інші фахівці у сфері інтелектуальної власності наголосили на надзвичайній важливості невідкладного початку роботи Вищого суду з питань інтелектуальної власності, обговорили формування його складу, ролі у підвищенні стандартів захисту ІР-прав та створенні сприятливого інвестиційного клімату.

Зазначається, що круглий стіл відбувся за ініціативи Національної асоціації адвокатів України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі колегій в межах конкурсу на зайняття вакантних посад суддів Вищого суду з питань інтелектуальної власності 9 вересня 2019 року провела співбесіди за результатами дослідження досьє кандидатів. 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде