Судді обговорили «Принципи суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів»

13:45, 9 октября 2019
Учасники заходу надали і свої пропозиції щодо доповнення статті 12 Кодексу суддівської етики.
Судді обговорили «Принципи суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На початку жовтня судді Буковини обговорили “Принципи суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства”. Семінар відбувся на базі Чернівецького регіонального відділення Національної школи суддів України. Про це повідомляє прес-служба РСУ.

Мета цього заходу — сформувати вміння обирати варіант поведінки, який дозволить судді проявляти: незалежність, зокрем протистояти сторонньому впливу; компетентність — як прагнення до професійного самовдосконалення; неупередженість —  як тактовність, уникнення дискримінації і позапроцесуальних стосунків з учасниками процесу та іншими особами; а також розвинути навички взаємодії зі ЗМІ.

Під час семінару учасники обговорили європейські стандарти суддівської етики та застосування норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, дотримання принципу гласності й відкритості судового розгляду, а також організацію якісної внутрішньої та зовнішньої комунікації суду.

Членкиня Ради суддів України Вікторія Чебан розповіла присутнім про поточну роботу Ради суддів України щодо оновлення Кодексу суддівської етики та коментаря до нього.

"На даний час відбувся ряд регіональних обговорень концепції внесення змін до Кодексу суддівської етики, що були організовані Радою суддів України за підтримки міжнародних експертів та були присвячені визначенню найважливіших питань, які мають бути закріплені в оновленій версії Кодексу суддівської етики," — наголосила Вікторія Чебан.

Вона також звернула увагу на те, що Кодекс суддівської етики ніколи не стане підзаконним актом — він є добровільним обов’язком, який взяли на себе судді.

Учасники заходу надали і свої пропозиції щодо доповнення статті 12 Кодексу суддівської етики. Зокрема, йдеться про уточнення, що вказані у цій статті заборони не поширюються на роз’яснення судових процедур; публічні заяви, зроблені під час виконання службових обов’язків судді; питання тлумачення діючого законодавства та пропозиції змін до нього, наукові коментарі.

Присутні також обговорили актуальні питання щодо відповідальності суддів за порушення норм суддівської етики, правил запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, етики спілкування учасників судового засідання, етики прямого та перехресного допиту свідків та потерпілих.

Раніше "Судово-юридична газета" повідомляла, що в РСУ обговорили організаційні питання з проведення з’їзду суддів.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді